A Hamász gázai hatalomátvétele árt a palesztin államiságnak
2007. augusztus 8., 13:39
A palesztin állam megteremtésének ügyére nézve ártalmas dolognak nevezte szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnök azt, hogy a Hamász palesztin radikális mozgalom nemrégiben átvette a hatalmat a Gázai övezetben.

"Ártalmas volt, amit a Hamász csinált" - mondta a palesztinelnök Egyiptomban újságírók előtt a gázai övezeti hatalomátvételre utalva, miután megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. "A Hamász segített a palesztin nép minden ellenségének és a palesztin állam (megteremtése) ellenzőinek" - fűzte hozzá.

Mahmúd Abbász megismételte, hogy mindaddig nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni az iszlamista mozgalom képviselőivel, amíg a szervezet helyre nem állítja az eredeti - a Hamász június 15-i hatalomátvételét megelőző - állapotot a Gázai övezetben.

A palesztin elnök egyiptomi tárgyalásai az őszre beharangozott, elsősorban Washington által szorgalmazott nemzetközi értekezletet megelőző találkozók sorába illeszkednek. Az Egyesült Államok Izraellel, a palesztinokkal és az arab országokkal együtt jelenleg a konferencia napirendjének kialakításán dolgozik. Az értekezlet célja előremozdítani a megbékélést Izrael és az Abbász elnök vezette mérsékelt palesztin mozgalom, a Fatah között úgy, hogy közben növeli a Hamász elszigeteltségét.

A radikális szervezet igyekszik kitörni e helyzetéből. Állítja, hogy nem akarja egyedül irányítani a Gázai övezetet, s párbeszédre hívja a Fatahot egy új palesztin nemzeti egységkormány megalakítása és a Fatah által uralt palesztin biztonsági erők megreformálása céljából.

Kedden Iszmáil Haníje, a magát továbbra is legitim kormányfőnek tartó Hamász-vezető kijelentette: kész lemondani posztjáról, ha ez az ára a nemzeti megbékélésnek. A politikus egyszersmind sürgette a "közvetlen és előfeltételek nélküli" tárgyalások újrafelvételét. A Fatah parlamenti frakciójának vezetője, Azzám al-Ahmed másnap ezt a felhívást is elutasította.

MTI- fidesz.hu