Kopjafát avattak a Műegyetem lőterén életüket vesztett tűzoltók emlékére
2007. augusztus 8., 16:33
Kopjafát avattak az egy évvel ezelőtt, augusztus 8-án, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében lévő lőtéren keletkezett tűz oltása közben életét vesztett három tűzoltó emlékére a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon szerdán.

A mintegy két méter magas kopjafát egy nyugalmazott veszprémi tűzoltó tiszthelyettes a műegyetemi tragédia emlékeként, de valamennyi szolgálatteljesítés közben életét vesztett tűzoltó emlékére faragta. Az emlékműre Hanis Mihály törzszászlós a következő szöveget véste: "Védd az Embert! Ha lehet, munkáddal, ha lehet, életeddel, ha nem lehet, haláloddal!" A kopjafát a Dologház utcai parancsnokság épületében, a Hősi halottak emléktáblájánál helyezték el.

Magyarország legsúlyosabb tűzoltó-tragédiájának első évfordulóján Bende Péter vezérőrnagy, fővárosi tűzoltóparancsnok és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság vezetői a váli katolikus temetőben, majd a budapesti farkasréti és a rákospalotai temetőben gyertyát gyújtottak a hős tűzoltók emlékére, és megkoszorúzták a három tűzoltó sírhelyét.

A Műegyetem előtt este fél nyolckor emlékkoncertet tartanak, ahol a Flórián Band és a Központi Tűzoltózenekar játszik majd, de közreműködnek neves előadóművészek is. Szerda este 21 óra 19 perckor megszólalnak a tűzoltó-, mentő- és rendőrautók szirénái, visszaidézve azt a pillanatot, amikor az első tűzoltóraj megérkezett a tűz keletkezésének helyszínére, és a lánglovagok esküjükhöz híven, életük kockáztatásával az emberi élet mentésére indultak a pincében lévő lőtérre.

A hősi halottá nyilvánított Horváth Ákos hadnagy, Reppmann Károly hadnagy és Pintér Gábor főhadnagy halálát az okozta, hogy a pincében lévő lőtéren a sűrű fekete füstben eltévedtek, légzőkészülékükből pedig kifogyott a levegő, és megfulladtak. Az oltás közben hét másik tűzoltó füstmérgezést kapott.

MTI - fidesz.hu