A bányászjáráskor Ion Iliescu adott parancsot a katonaságnak?
2007. augusztus 9., 14:39
A katonai ügyészség szerint az 1990-es romániai bányászjáráskor Ion Iliescu volt államfő parancsára lépett közbe a katonaság azzal a céllal, hogy feloszlassák a bukaresti Egyetem téren a politikai hatalom ellen tüntető tömeget - írta csütörtökön a román sajtó. Valamennyi bukaresti újság beszámolt arról, hogy Mihai Chitac akkori belügyminisztert, helyettesét és két rendőrezredest bíróság elé állítottak.

A nyilvánosságra került vádiratban a nyomozók azt állítják, hogy a tüntetés felszámolása az akkori politikai hatalom, személyesen Ion Iliescu parancsára történt, az eseményekben a rendőrség és a katonaság mellett a titkosszolgálat is részt vett.

A karhatalmi erők kivonulása nyomán 262 személyt tartóztattak le. A történtekről értesült felháborodott tömeg körbevette a belügyminisztérium épületét, s a letartóztatottak szabadon bocsátását követelte. Ekkor Iliescu parancsára lövéseket adtak le, hatan életüket vesztették.

A június 13-án elkezdődött véres események két nappal később, 15-én zárultak le. Ez idő alatt bukaresti munkások és Zsil-völgyi bányászok "rendet teremtettek" Bukarest utcáin, ezt nevezték el bányászjárásnak. Rátámadtak a demokratikus folyamat kiteljesedéséért tüntető bukaresti tömegre, szétverték az ellenzéki pártok irodáit, több embert megöltek.

A nyomozók szerint a június 13-i akció végrehajtásáról egy nappal korábban hozott döntést az akkori hatalom. Az ominózus ülésen mások mellett részt vett Iliescu, Petre Roman miniszterelnök, Gelu Voican Voiculescu miniszterelnök-helyettes, Corneliu Diamandescu, az országos rendőr-főkapitányság vezetője, Victor Atanasie Stanculescu honvédelmi miniszter, Vasile Ionel vezérkari főnök, Virgil Magureanu a belföldi hírszerző szolgálat igazgatója és Dan Predescu, Bukarest főpolgármestere.

Iliescu nevének említése a vádiratban egyelőre nem jár semmilyen jogi következménnyel, mivel a katonai ügyészek által elkezdett vizsgálatot a legfőbb ügyészségnek kell lezárnia. Júniusban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy civilek ellen csak polgári nyomozóhatóság folytathat vizsgálatot.

MTI - fidesz.hu