A szlovákiai magyarok Brüsszelig is elmennek
2007. augusztus 10., 18:01
Bósza János révkomáromi vállalkozó pénteken jelezte: az autonómiát szorgalmazó civil társaságának bejegyzését elutasító belügyminisztériumi döntés ellenében akár Brüsszelig is kész elmenni, mert a törekvése igenis alkotmányos, ellentétben a belügy állításával, amely a bejegyzést alkotmányellenességre hivatkozva vetette el.

Bósza egy hónapja, mintegy húsz társával együtt olyan civil társaságot hozott létre, amelynek célja, hogy a szlovákiai délvidéken elő emberek, nem csak magyarok, hanem szlovákok, romák, németek önrendelkezését célzó szándékkal népszavazás útján szeretné kiküzdeni a térségben élők autonómiáját.

A szlovák belügyminisztérium a társaság bejegyzési kérelmének megtagadását azzal indokolta, hogy civil társaságok nem gyakorolhatnak állami politikát, amelynek a nemzetiségi politika is része. Bósza szerint alkotmányos jogot tagadtak meg, ezért bizonyos benne, hogy ha máshol nem, Brüsszelben kiharcolja a jogorvoslatot. Pénteki nyilatkozata szerint a belügyminisztérium a kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, Ján Slota és a kisebbségi kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic nyomására cselekedett, amikor a kérelmet elutasította.

A belügyi tárca pénteken nyilatkozatban reagált a Bósza nevével jegyzett Dél-Fölvidéki Önrendelkezési Tanács álláspontjára. Mint ebből kiderül, a társulás alapszabályából a belügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a szervezkedés szándéka szerint "nemzetiségi, nemi, faji, származási alapon, vagy felekezeti, szociális hovatartozás, gondolkodás alapján akarja megtagadni vagy korlátozni a polgárok személyiségi, politikai és egyéb jogait, egyszersmind gyűlöletet, összeférhetetlenséget gerjesztve akar támogatni erőszakot vagy egyéb, alkotmányt és jogrendet sértő törekvéseket."

A délvidéken élők önrendelkezési jogainak megteremtését célzó törekvés a belügyi indoklás szerint azért sem áll összhangban a Szlovák Köztársaság alkotmányával, mert az alaptörvény "a nemzetek természetes önrendelkezési jogát a Szlovákia területén élő nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok jogaival közösen deklarálja" - így a TASR szlovák hírügynökség által közzétett állásfoglalás. Ez a fent idézett mondatot követően azzal zárul, hogy "az önrendelkezési jog csakis a nemzeteknek, és nem a nemzetiségeknek kijáró jog."

MTI - fidesz.hu