Szentkirály nevű települések találkozója
2007. augusztus 11., 11:48
A Kárpát-medence tizenkilenc szentkirály nevet viselő településéről több mint négyszázan vesznek részt az idei, pénteken kezdődött háromnapos, porrogszentkirályi találkozón.

Erdélyből hat, Szlovákiából három település képviselői vesznek részt az eseményen, a többiek Magyarországról érkeztek - mondta az MTI-nek Szlávecz Károlyné, a házigazda szerepét most először vállaló somogyi település polgármestere. Beszámolója szerint a szentkirály nevű települések 1996-ban Csíkszentkirályon találkoztak először. Rá egy évre Magyarországon írták alá azt a megállapodást, miszerint megalakítják a Szentkirály Szövetséget, s soraik közé várnak valamennyi hasonló nevű települést.

Azóta minden évben megrendezik a találkozót, mindig más-más településen - közölte a polgármester. Hozzátette: az idén és jövőre Magyarországon fogadják a szomszédos országokból érkező "szentkirályi" vendégeket.

A háromnapos találkozón a résztvevők megismerkednek a Duna-Dráva Nemzeti Park élővilágával, meglátogatják a csurgói református gimnázium könyvtárát, felavatják a faluban erre az alkalomra felállított Szent István király bronzból készült mellszobrát. "Nagyon nagy dolog ez a találkozó a határokon túl élő magyarok számára" - mondta a porrogszentkirályi polgármester, aki arról is beszámolt, hogy nem csak a felnőtteknek szerveznek évről érve találkozókat, a fiataloknak tábort szervez a szövetség.

MTI - fidesz.hu