Pokolgéppel megölték egy iraki kormányzót és rendőrfőnököt
2007. augusztus 11., 17:54
Pokolgéppel megölték szombaton Diváníja (a volt Kádiszíja) tartomány kormányzóját és rendőrfőnökét. Meghalt a merényletben a kormányzó sofőrje és három testőre is.

A két magas rangú tisztségviselő - Halil Dzsalil Hamza kormányzó és Halid Haszan tábornok, rendőrfőnök - együtt hajtott vissza egy törzsi vezető temetéséről a tartományi székhely, a Bagdadtól 130 kilométernyire délre fekvő Diváníja felé, amikor Aadzsaf településen felrobbant az út szélén elhelyezett szerkezet.

Egyelőre nem ismeretes az elkövető(k) személye, de tény, hogy az ország déli részén elterülő tartomány gyakori háborúskodás színtere: síita milíciák harcolnak az iraki kormány biztonsági erőivel és az országban állomásozó amerikai katonákkal, illetve rivalizáló síita milíciák egymással.

A kormányzó tagja volt az Iraki Legfelsőbb Iszlám Tanácsnak (SIIC), a legnagyobb iraki síita pártnak, amelynek fegyveres szárnya, a Badr Szervezet rendszeresen torzsalkodik a Mahdi Hadseregével, Moktada asz-Szadr síita hitszónok milíciájával.

MTI - fidesz.hu