Három amerikai és egy brit katona meghalt Afganisztánban
2007. augusztus 12., 14:18
Út mentén elhelyezett pokolgép robbanása megölt három amerikai katonát a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban vasárnap, előző nap pedig a déli Hilmend tartományban egy brit NATO-katona vesztette életét és öt másik könnyebben megsebesült a járőrbázisukat ért támadásban.

A három amerikai katona a kiadott koalíciós közlemény szerint harci műveletben vett részt, amikor járművük mellett pokolgép robbant, s a detonációban egy afgán tolmács is életét vesztette. A közlemény nem említette a katonák nemzetiségét, de a tartományi kormányzó szóvivője elmondta, hogy amerikaiakról van szó. Kelet-Afganisztánban többségben amerikai katonák teljesítenek szolgálatot.

A brit katona halálát a londoni védelmi minisztérium jelentette be vasárnap, megemlítve, hogy a járőrbázist kézifegyverekkel és rakétagránátokkal támadták meg. Előzőleg, pénteken egy másik brit katona is életét vesztette a déli tartománynak ugyanabban a körzetében, Szangintól északkeletre.

Mintegy 7000 brit katona szolgál jelenleg Afganisztánban többségük Hilmend tartományban, ahol szinte mindennaposak az összecsapások a lázadó tálibokkal. A brit kormány tervei szerint még az év végéig 7800-ra növelik az ázsiai országban állomásozó brit erők létszámát.

A YouGov brit közvélemény-kutató intézetnek a The Sunday Times vasárnapi lapban megjelent felmérése szerint a briteknek csak 6 százaléka véli úgy, hogy a NATO-erők kötelékében lévő brit erők nyerésre állnak Afganisztánban. Irakkal kapcsolatban a közel 2000 megkérdezett 53 százaléka szerint a brit katonák kudarcot vallanak az arab országban, és 74 százalék szeretné, ha a brit erőket azonnal vagy jövőre kivonnák onnan.

MTI - fidesz.hu