Brit képviselők szerint kudarcra van ítélve az amerikai stratégia
2007. augusztus 13., 11:18
Kudarcra van ítélve az Irakban követett amerikai stratégia - figyelmeztettek brit parlamenti képviselők egy hétfőn közzétett jelentésben.

A brit alsóház külügyi bizottsága ugyan elismerte, hogy még korai végleges értékelést adni az új amerikai stratégiáról, de a honatyák úgy vélték: annak sikere azon áll vagy bukik, hogy az iraki politikusok képesek lesznek-e megállapodni bizonyos kulcskérdésekben. A bizottság felszólította a brit kormányt: ismertesse azokat az intézkedéseket, amelyekkel az iraki síiták, kurdok és szunniták közti megbékélését akarja elősegíteni, továbbá szolgáljon bizonyítékokkal arra vonatkozóan, hogy Irán támogatja az Irak déli részén tevékenykedő lázadókat.

Gordon Brown kormányfő, aki eddig azt hangoztatta, elutasítja a brit kontingens hazahívását mindaddig, amíg az iraki erők nem lesznek képesek átvenni feladatait, a tervek szerint októberben tárja ezzel kapcsolatos elképzeléseit a parlament elé. A brit sajtó szerint Brown, aki egyelőre az Irakról szóló amerikai jelentésre vár, a Bászrában állomásozó 5500 fős egység fokozatos hazatérését jelenti majd be.

David Petraeus tábornok, az Irakot megszálló amerikai haderők parancsnoka és Ryan Crocker, az Egyesült Államok nagykövete szeptember közepéig terjeszti a kongresszus elé jelentését az arab országról.

A brit parlament külügyi bizottsága ugyancsak kritikával illette az izraeli-palesztin konfliktus nyugati kezelését. Úgy vélte, hogy a palesztin nemzeti egységkormány júniusi bukását csak meggyorsította a Hamász 2006. márciusi hatalomra jutását követő palesztinellenes bojkott. A testület felszólította a közel-keleti "kvartett" új képviselőjét, Tony Blair volt brit kormányfőt, hogy kezdjen párbeszédet a Hamász "mérsékelt elemeivel". A bizottság ugyanakkor megállapította: a "kvartett" útiterve, amely a független palesztin állam létrehozását és az erőszakos cselekmények befejezését irányozza elő, ma már "kivihetetlen", annak ellenére, hogy végső céljait fenn kell tartani.

Végezetül a londoni bizottsági jelentés felháborítónak tartja, hogy 2006 nyarán a brit kormány nem volt hajlandó tűzszünetre felszólítani Izraelt és a Hezbollah libanoni síita fegyveres csoportot, és ez a magatartás "jelentősen rombolta az Egyesült Királyság hírnevét a világ nagy részén".

MTI - fidesz.hu