Lendületben a lejtőn: jóval a piaci várakozás alatt a GDP-bővülés
2007. augusztus 14., 10:52
Az 1,4 százalékos bővülés jóval alulmúlja a piaci várakozásokat. A forint is gyengült a gyenge GDP-adat hatására.

Az 1,4 százalékos bővülés jóval alulmúlja a piaci várakozásokat - igaz a már napvilágot látott kiskereskedelmi adatok fényében nem annyira meglepő. 1996 óta nem volt ilyen alacsony a GDP növekedési adat Magyarországon. A rossz érték mögött vélhetően a kormányzati megszorító intézkedések állnak, hiszen az állami kiadások drasztikus visszafogása rövidtávon mindenképpen GDP csökkentő hatású, bár a stabilizációhoz elengedhetetlen. Sajnálatos módon a strukturális problémák és a magas adóterhek miatt a magánszektor nem tudta átvenni a növekedés motorjának szerepét.

A fogyasztói árak júliusban nem változtak júniushoz képest, és 8,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az elemzők júliusra 8,4 százalék körüli 12 havi áremelkedést vártak.

vg.hu, MTI - fidesz.hu