Walesa: logikusak az előre hozott választások Lengyelországban
2007. augusztus 14., 12:59
Az előre hozott választások kiírása logikus következménye a lengyelországi helyzetnek - állapította meg Lech Walesa volt lengyel államfő a Die Welt című német napilap keddi számába nyilatkozva.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kormány nem kormányzóképes, s az új választások megrendezése minden demokráciában logikus következménye egy ilyen szituációnak - mondta a Nobel-békedíjas politikus, az egykori keleti tömb első szabad szakszervezete, a Szolidaritás vezetője a német konzervatív lapban megjelent interjúban.

Hozzátette: tart attól, hogy a lengyel társadalompolitikailag nagyon elbizonytalanodott, de bízik a lengyelek mély hazafiasságában, abban, hogy a legjobbat hozzák ki a helyzetből. Ez mindenekelőtt azt jelenti - magyarázta - hogy a többség ezúttal elmegy szavazni, nem úgy, mint a legutóbbi alkalommal, amikor "a kisebbség választott". (Legutóbb, 2005-ben 39 százalékos részvétel mellett zajlottak a választások, amelyeket a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság nyert meg.)

Nem szabad nagy nyomást gyakorolni a hatalom jelenlegi gyakorlóira, hagyni kell őket dönteni, és aztán kell arra reagálni, amit eldöntöttek - válaszolt a neves lap kérdésére, hogy szerinte milyen lesz a választások után a politikai színtér.

Mint mondta, aggodalommal tölti el a mód, ahogy a Kaczynski fivérek - Lech Kaczynski államfő és Jaroslaw Kaczynski kormányfő - a politikai vetélytársaikkal bánnak. "Azt mutatja, hogy veszélyes emberek" - mondta. "Több mint nem szép, amit például Janusz Kaczmarek belügyminiszterrel vagy Andrzej Lepper mezőgazdasági miniszterrel tettek" - vélte a kisebb lengyel koalíciós partnerek minisztereinek leváltására utalva.

A német kormánnyal szembeni politikájában a Kaczynski-kormány annak a "populista demagóg" politikának a kiterjesztésére tesz kísérletet, amellyel kormányra jutottak - vélekedett. A lengyeleket azonban ez nemigen befolyásolja, a két nép jól kijön egymással, s a politikusok erre csak mérsékelt befolyást tudnak gyakorolni. Walesa nem hiszi, hogy a lengyel politikusok valóban olyan rossz véleménnyel vannak Németországról, mint ahogy azt mutatják, de szerinte ők úgy hiszik, hasznukra válik, ha ezt mutatják.

Az újságíró kérdésére, hogy hogyan látja ma a saját szerepét, azt felelte az aktív politizálástól 2000-ben visszavonult, de politikai kérdésekben időnként megszólaló, és a Kaczynski-kormányt ismételten bíráló Walesa: szeretné "megóvni hazáját az őrültektől" és "visszaadni a Szolidaritás szó méltóságát és értékét".

Arra a kérdésre, hogy ő maga melyik párthoz áll közel, azt felelte: mindegyik lengyel pártot átmeneti és pótmegoldásnak tartja. Lengyelország úton van a demokrácia felé, így szüksége van ilyen köztes megoldásokra - fejtette ki. Arról, hogy hol tart Lengyelország ezen az úton, úgy vélekedett: "nem sokkal a fele előtt".

MTI- fidesz.hu