Az albánok tárgyalni sem hajlandók Koszovó függetlenségéről
2007. augusztus 14., 17:03
Koszovó függetlensége eldöntött tény, arról tárgyalni sem lehet - erősítette meg kedden Agim Ceku koszovói albán miniszterelnök.

Már megmondtuk, de ha kell elismételjük a szerbeknek, hogy Koszovó státusa eldőlt már 1999-ben, amikor a nemzetközi közösséggel együtt megnyertük a háborút - mondta a gerillaparancsnokból lett politikus, némi történelemhamisításhoz is folyamodva. Ceku arra az időszakra emlékezett így, amikor a Szerbia elleni NATO-légitámadások, a katonai létesítmények és a szerb nagyvárosok bombázása hatására az albánok megmenekültek a milosevici népirtástól.

A koszovói kormányfő szerint a 120 napban megszabott új tárgyalási időszak az utolsó "időhúzás" Koszovó helyzetének véglegesítése előtt. Ceku szerint a tartomány ügyében javaslattételre feljogosított összekötő csoport képviselőinek is megmondták a hétvégén, amikor Pristinában jártak, hogy az augusztus 30-án kezdődő újabb szerb-albán tárgyalásokon az albánok képviselői kizárólag technikai részletekről hajlandóak tárgyalni.

Ugyancsak kedden Pristinában Roland Kather tábornok, a 16 ezer fős koszovói nemzetközi békefenntartó erő parancsnoka mielőbbi döntést sürgetett a szerb tartományról, s arra figyelmeztetett, hogy a halogatás erőszakot szülhet. Az albánok türelme nem végtelen - mondta az altábornagy.

MTI- fidesz.hu