175 halottja van a jazidi szekta elleni merényletsorozatnak?
2007. augusztus 15., 08:43
Legalább 175 halálos áldozata van annak a merényletsorozatnak, amelyet üzemanyagot szállító tartálykocsikkal követtek el öngyilkos merénylők kedden a jazidi szekta tagjai ellen az északnyugat-iraki Moszul térségében - közölte az iraki hadsereg egyik tisztje.

Mohammad ad-Dzsaad százados szerint mintegy 200 sebesült áldozata is van a támadásnak. Egy másik iraki tiszt, egy őrnagy megerősítette a százados számadatait. A sebesültek ellátásában a térségben állomásozó amerikai erők is segédkeznek.

Három robbantás történt helyi idő szerint este nyolc óra körül Moszultól 120 kilométerre nyugatra, Kahatanija város közelében. A merénylők egy-egy tartálykocsival a város különböző negyedeiben hajtották végre támadásaikat a szekta tagjai ellen, gyors egymásutánban repítve a levegőbe járműveiket.

Az iraki rendőrség szerint egyelőre senki sem jelentkezett, hogy vállalná a felelősséget a terrorcselekmények elkövetéséért, de a merényletek elkövetésének módszere az al-Kaida terrorszervezetre tereli a gyanút, amely az utóbbi időszakban jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Irak északi részében.

A jazidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségei előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzá. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a Zoroaszter-vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is. Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek.

MTI - fidesz.hu