Megbukott a kormány gazdaságpolitikája
2007. augusztus 15., 11:06
Katasztrofális helyzetben van a magyar gazdaság, amelyből a jelenlegi kormány képtelen kivezetni - szögezte le Bánki Erik szerdai sajtótájékoztatóján a nyilvánosságra került sokkoló gazdasági mutatók kapcsán.

Az elmúlt évtized legrosszabb adatait mérték a kutatók ezév második negyedévében, hiszen a magyar gazdaság teljesítőképessége alig érte el az 1,4 százalékot. A tegnapi adatok alapján a forint zuhanni kezdett, mert a befektetők bizalma is megrendült. Ha közvetlen környezetünket, vagy egész Európát nézzük, akkor nem csak hogy sereghajtók vagyunk, hanem egyszerűen kilátástalan helyzetben van a magyar gazdaság - húzta alá Bánki Erik. Mára bebizonyosodott, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott - tette hozzá.

A Fidesz országgyűlési képviselője az egészségügyi megszorító intézkedések kapcsán leszögezte: azok nem átgondoltak, improvizatívak, így értelemszerűen nem lesz gazdasági eredményük, ráadásul teljes káoszt és kilátástalanságot okoznak. A politikus hozzátette: az oktatásügyben tett előkészítetlen kormányzati intézkedések is hasonlóan rontják a gazdasági mutatókat. Ősztől olyan takarékossági intézkedések következnek be ezeken a területeken, amelyek tovább rontják a gazdaság állapotát. A mezőgazdaságban jelentős termésátlag-csökkenés várható, így szinte valamennyi élelmiszeripari termék ára jelentősen emelkedni fog még az ősz folyamán. Az európai átlagot jóval meghaladó, 8,4 százalékos infláció további emelkedésére lehet számítani a következő hónapokban - hívta fel a figyelmet.

Bánki Erik elszomorítónak nevezte, hogy hónapról-hónapra egyre rosszabb teljesítményt nyújt a magyar gazdaság. Míg az első félév átlagában 2,5 százalékos GDP növekedéssel számolhattunk, mostanra az 1,4 százalékra csökkent. Ellenpéldaként a környező országokat említette. Szlovákiában 9 százalék fölötti, Romániában 7 százalékos gazdasági növekedést mérnek, és gyakorlatilag a közvetlen környezetünkben található összes uniós ország növekedési mértéke minimum háromszorosa a mienknek. Nálunk egy elhibázott gazdasági stratégia van. Nem látjuk a kiutat, katasztrofális helyzetben vagyunk, amiből jelenlegi kormány képtelen kivezetni a magyar gazdaságot - szögezte le a képviselő.

A kormány rendszeresen azzal kampányol, hogy a nyári turizmus kilendíti a holtpontról a magyar gazdaságot. Bánki Erik ennek kapcsán kifejtette: az adatok a turizmust figyelembe véve is elkeserítőek, mert egész Európában 6 százalékkal növekszik a turizmus, Magyarországon csak stagnál.

A kormány vessen véget az ámokfutásnak. A felelőtlen ígérgetések, a kaotikus gazdaságpolitika nem tud kivezetni a jelenlegi állapotból - közölte a politikus. Bánki Erik azt mondta: a kormány ezen a negatív tendencián nem tud változtatni, az egyetlen megoldás az lenne, ha belátná alkalmatlanságát és távozna. Mint mondta, a Fidesz parlament előtt lévő adócsökkentő és gazdaságélénkítő csomagjai kiutat jelenthetnének a jelenlegi reménytelen állapotból.

fidesz.hu