A tetszhalott
2007. augusztus 15., 12:19
Tanuljunk meg kicsik lenni - mondta anno Kovács László az MSZP elnökeként. Alássan jelentjük, megtanultunk. Ennél kisebbre már nem tudnánk zsugorodni. Igen, a magyar gazdaság "féktelen" lendületéről van szó.

Ez a dübörgés 1,4 százalékos volt az idei év második negyedévében. A féléves, összesített gazdasági növekedés pedig 2,1 százalékra rúgott. Még elkeserítőbb az összkép, ha arra gondolunk, hogy a harmadik negyedévben mi is vár ránk: a többi között élelmiszer-drágulás, pedagóguselbocsátás.

De hát mi is áll a folyamatok mögött? Elvégre a legpesszimistább szakértői várakozások is majdnem egy százalékponttal magasabb produkciót jósoltak a gazdaságnak.

Nos, ha röviden és velősen kell fogalmaznunk: minden fontos terület padlót fogott. A megszorítások következményeként lőttek a lakossági fogyasztásnak, az agráriumot a termelési nehézségek mellett az aszály sújtja, az ipar is meggyengült, a kivitelre termelő cégek pedig nem tudtak rákanyarodni a kedvező külpiaci helyzetre. Nem akarunk zsákbamacskát árulni: a legnagyobb sokkot a kabinet mérte a gazdaságra. A konvergenciaprogram jegyében született megszorítások ugyanis mesterségesen fogták és fogják vissza az elemi lendületet.

Még a multinacionális vállalatok is érzik a megtorpanást, ami azért nem semmi, de hát ők is ebben az országban termelnek. A szóban forgó 1,4 százalékos gazdasági produkció azért is gyászos eredmény, mert régóta nem tapasztalt gyarapodást könyvelhetett el Nyugat-Európa a kedvező globális folyamatok eredményeként. Miután a magyar gazdasági növekedés lelkét a kivitel adja, a kialakult szituáció több mint elkeserítő. Eközben makacsul tartja magát az infláció: a júliusi 8,4 százalékos pénzromlási ütem négyszerese az uniós átlagnak. De nem is ez a legérdekesebb! Hanem: a liszt csaknem harminc, a gáz pedig több mint ötven százalékkal drágább, mint egy éve.

Azt már senki sem vitatja, hogy tizenegy éves mélypontra jutottunk - vissza. 1996-ban volt ilyen siralmas a nemzetgazdaság teljesítménye. Akkor a Bokros-csomag hatásait nyögtük. Nyilvánvalóan kormányhoz közeli kutatócégek elmagyarázzák majd, hogy ez természetes folyamat, számítani lehetett rá. De ne érjük be ennyivel. A kelet-közép-európai térség ugyanis gazdasági virágzását éli. Mi pedig nemcsak a nyugati felzárkózásból, hanem még ebből a regionális fejlődésből is kimaradunk.

A friss KSH-adat nyomán immár nem is az a kérdés, hogy a tetszhalott állapotban lévő magyar gazdaság mikor gyorsul fel. Hanem: képes lesz-e a feltámadásra?

Magyar Hírlap- fidesz.hu