Felszentelték a szórványmagyarság püspökét
2007. augusztus 15., 12:59
A külföldi magyarság lelkipásztori ellátásának püspökévé szentelték szerdán Cserháti Ferencet az esztergomi bazilikában a Nagyboldogasszony-napi misén, melyen számos határokon túlról érkezett hívő is részt vett. XVI. Benedek az új püspöknek a Centuria címzetes püspöke címet adományozta.

Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek olyan személyiségnek nevezte a pápa által kinevezett Cserháti Ferencet, akiben a Kárpát-medencei németség és a katolikus magyarság megbonthatatlan, igaz harmóniában egyesül. "Üzenet ez a számunkra, mert mutatja a határok spiritualizálódását és jele annak, hogy lelkileg önmagunkra találhatunk, magyar katolikusok, itt, Magyarországon, és szerte a nagyvilágban" - tette hozzá a bíboros, németül is köszöntve a hívőket.

Cserháti Péter 1947-ben született a Románia területén lévő Túrterebesen (Turulung). A Szatmári Egyházmegyében káplánként szolgált 1971 és 1979 között. 1984 és 2002 között a magyar katolikus misszió vezetője a München-Freisingi Főegyházmegyében, 2002-től a Német Püspöki Konferencia Németországban élő magyarokért felelős delegátusa.

Erdő Péter a mai egyház feladatairól szólt a püspöki kar számos tagja előtt elmondott szentbeszédében. A bíboros emlékeztetett arra, hogy a hivőket bekapcsolva a keresztény közösség életébe, sokan a hitről való tudás fontosságáról feledkeztek meg a közösség élményének bűvöletében. "Így alakult ki több országban az a helyzet, hogy a jó szándékú katolikusok, sőt a hitoktatók egy része is rendkívül járatlan hitünk igazságaiban" - mondta a magyar katolikus egyház vezetője.

Erdő Péter XVI. Benedekre hivatkozva szólt arról, hogy nem méltó és nem elegendő lelketlen merevséggel mondani az istentisztelet szavait, azonban figyelmeztetett "azt sem gondolhatjuk, ... hogy mi papok sztárok, műsorvezetők lennénk, akiknek az a feladatuk, .... hogy biztosítsák az egybegyűltek jó hangulatát". A bíboros hozzátette, a lelkipásztorok nem csupán "közös képviselői" a rájuk bízott híveknek, majd kijelentette "a püspök akkor tud reményt adni a világnak, ha Krisztus evangéliumát szolgálja, nem pusztán a közvéleményt fogalmazza meg".

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának tájékoztatása szerint külföldön több százezer magyar, illetve magyar származású katolikus él. A világban közel 60 magyar egyházi közösség, misszió és lelkészi központ működik. Külföldön 280 magyar, illetve magyarul beszélő katolikus pap él.

MTI - fidesz.hu