Jövő októberig csak a gyalogosoké a Szabadság híd
2007. augusztus 15., 14:04
A járművek nem, csak a gyalogosok használhatják augusztus 21-től a jövő év október végéig a Szabadság hidat - hangzott el azon a szerdai tájékoztatón, amelyet a budai hídfőnél tartottak a rekonstrukciót végző konzorcium és a fővárosi önkormányzat képviselői.

A május 2. óta tartó ötmilliárd forintos, műemléki jellegű hídfelújítás során teljesen megújul az 1896-ban épült híd, s a kivitelezők szerint 30 évig nem lesz majd szükség újabb felújítására.

Dancs Gábor (SZDSZ), a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka elmondta, hogy az augusztus 20-i tűzijáték után lehetővé teszik a hídon a gyalogosok számára a közlekedést. Augusztus 21-től ugyanakkor sűrítik Budának ezen a részén és a pesti Nagykörúton is a villamosok közlekedését. A tanácsnok szerint lehet, hogy az elméleti maximum, a 40 Combino villamos is jár majd a körúton.

A 18-as villamos Hűvösvölgy és a Savoya park között meghosszabbított útvonalon jár. Az 56-os villamos is hosszabb útvonalon Hűvösvölgy és a budafoki Városháza tér között szállítja az utasokat. A híd lezárása miatt a Kiskörúton ideiglenesen nem járnak a 47-49-es villamosok. A 18-as és az 56-os veszi majd át a 47-es villamos dél-budai funkcióját. Új villamosjárat is indul 41/A jelzéssel, s munkanapokon a Batthyány tér és a Forgalmi utca között jár.

A szabad demokrata politikus felhívta a figyelmet arra, hogy közlekedni nemcsak személyautóval, hanem tömegközlekedéssel is lehet. Úgy vélte, hogy az új forgalmi rend napokon, heteken belül beáll majd, többen másfelé fognak menni, mint korábban, illetve a tömegközlekedést választják majd. A tanácsnok szerint ez a hídlezárás "egy jó próbatesztje lesz annak hogy, hogy néz ki egy forgalomcsillapított Belváros, fognak-e dugók kialakulni, nem fognak, hozzászoknának-e az autósok".

Apáthy Endre, a Hídépítő Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésre elmondta, hogy az eredeti ütemtervük szerint szeptember 18-án indulhat meg ismét a járműforgalom a pesti alsó rakparton. Hozzátette: megfeszített munkával azon vannak, hogy a főváros igényének megfelelően, szeptember első napjaira átadhassák a rakpartot.

Az egyébként 20 perc késéssel kezdődött, alig nyolcperces tájékoztatón nem vett részt Demszky Gábor főpolgármester, aki a meghívó szerint vázolta volna a hídlezárással összefüggő tudnivalókat.

MTI - fidesz.hu