Kína Debrecen iránt érdeklődik
2007. augusztus 15., 14:22
Az utóbbi években jelentős mértékben fejlődött Kína és Magyarország kereskedelmi-gazdasági kapcsolata; a kereskedelmi forgalom tavaly elérte a 4,5 milliárd dollárt - közölte Ren Hongbin, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón.

A tanácsos, aki 18 tagú kínai delegáció élén két napon át tájékozódik a térségbeli tőkebefektetési lehetőségekről elmondta: 2006-ban 16 milliárd dollárt fektettek be kínai állami cégek külföldön, míg az idén január és április között ez a szám már elérte a 20 milliárd dollárt.

Ren Hongbin szerint Kína budapesti nagykövetsége fontos feladatának tekinti, hogy felmérje a lehetőségeket a befektetni akaró kínai cégeknek. Utalt arra, szeptembertől nyolc hónapig tartó magyar évadot rendeznek Kínában, ami jelzi, hogy a magyar kormány is fontosnak tartja a kínai piacot. Örömét fejezte ki, hogy ezen a találkozón debreceni cégek is bemutatkoznak.

Debrecen számára is fontos a kínai kapcsolat - mondta a tájékoztatón Kósa Lajos. A cívisváros polgármesterének tájékoztatása szerint szeptemberben és októberben bemutatják Kínában a debreceni repülőteret, és azokat a debreceni pólusprogramhoz kapcsolódó nagyprojekteket, amelyekhez szeretnének együttműködési partnereket találni Kínában. A repülőteret egyrészt, mint logisztikai központot, másrészt, mint privatizációs célpontot kívánjuk bemutatni Kínában - fűzte hozzá a polgármester.

Kósa Lajos elmondta azt is: a város önkormányzata módosítja rendeletét a helyi adóról, hogy erőteljesebben támogassa a magasabb hozzáadott értéket képviselő iparágak betelepítését a debreceni ipari parkba.

Ren Hongbin a sajtótájékoztatón azt is jelezte, hogy jelenleg is tárgyalnak kínai és magyar fejlesztési bankok közös befektetési alap kialakításáról. Szeretnék elérni, hogy adott esetben magyar cégek is fektessenek be Kínában - fűzte hozzá.

MTI - fidesz.hu