Az állattenyésztők és a húsipar kormányzati lépéseket sürgetnek
2007. augusztus 15., 16:37
Mielőbbi kormányzati lépéseket sürgetnek az állattenyésztők és a húsipar annak érdekében, hogy az ágazat elkerülje a mély válságot.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség), a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT), továbbá a Húscéh vezető testületei ennek érdekében levélben fordultak Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez szerdán, a levelet ezt követően az MTI is megkapta az aláíróktól.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége, a Hússzövetség, valamint a VHT és a Húscéh tagjai és elnökségei azt állítják: ha nem történnek gyors kormányzati lépések, akkor a magyar állattenyésztés és a húsipar drasztikus visszaesésével kell számolni.

A takarmányárak várható jelentős emelkedése, a húságazatban a feketekereskedelem súlyának fokozatos növekedése, a belpiaci kereslet visszaesése, valamint az export versenyképesség csökkenése az erős forint miatt együttesen azt eredményezheti, hogy a kormányzat által a mezőgazdasági preferenciaként kezelt magyar állattenyésztés és húsipar súlya a várt növekedés helyett jelentős mértékben csökken a következő években - szögezi le a levél.

A levél az ágazati gondokat részletezve jelzi: a sertéstenyésztők az idei év első felében keletkezett veszteségeik miatt nem rendelkeznek elegendő forrással a takarmányvásárláshoz. Jelentős károkat okoz a piaci szereplőknek a feketegazdaság jelenléte is az ágazatban, ezért az illegális piaci szereplők ellen koordinált és erőteljes hatósági fellépést sürgetnek. A szervezetek megismétlik azt a korábbi javaslatukat, hogy a hús- illetve a hústermékek áfáját 20 százalékról 5 százalékra mérsékelje a kormány. Állítják, hogy a kieső állami bevételeket a feketegazdaság kifehérítésével lehetne pótolni.

Az állattenyésztés és a húsipar szakmai szervezetei kérik, hogy a kormány hozzon létre nemzeti takarmány és fagyasztott félsertés állami tartalék alapot. Kérik azt is, hogy az agrártárca lehetőség szerint mérsékelje a hatósági vizsgálati és ellenőrzési díjakat. Szeretnék elérni azt is, hogy a nemzeti támogatásokat még az idén tegye hozzáférhetővé számukra az agrárkormányzat.

Sürgetik továbbá, hogy az állattenyésztők számára a saját termelésből származó biztonságos takarmányellátáshoz, valamint a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő trágyaelhelyezéshez szükséges földterület tartós használatának jogi feltételeit teremtsék meg. Kérik azt is, hogy az agrárkormányzat a magyar termékek nyomon követhetőségére és a minőségbiztosítására adjon az Agrármarketing Centrumon keresztül promóciós forrást. Ezzel a magyar termékek fogyasztását szeretnék élénkíteni.

Az aláíró szervezetek szerint tartani kell attól, hogy amennyiben a kormány nem intézkedik, úgy a magyar fogyasztó hamarosan drága, bizonytalan eredetű és jóval gyengébb minőségű import hústermékeket tud csak vásárolni a boltokban.

A magyar húsipar éves árbevétele jelenleg 350 milliárd forint körül mozog. A feketegazdaság arányát az ágazatban a szakértők 25-30 százalékra becsülik. Ez a tevékenység évente az államnak és az ágazati szereplőknek együttesen 50-70 milliárd forintos kárt okoz a becslések szerint.

MTI- fidesz.hu