A kormány csak fillérekkel támogatja az energiatakarékosságot
2007. augusztus 16., 08:40
A Levegő Munkacsoport szerint az Energiahatékonysági Cselekvési Terv tervezetéből az tükröződik, hogy a kormánynak nincs valós szándéka az energia felhasználás csökkentésére, a gazdasági tárca a terv végső változatát, amelyet társadalmi vitára bocsátását augusztus végére ígéri.

A civil szervezet szerint a tervből az derül ki, hogy a kormány az eddigi tapasztalatokhoz hasonlóan csak "fillérekkel" kívánja támogatni az energiatakarékosságot, miközben az ország tavaly 5.000 milliárd forintot költött az energiára.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy ha a kormány nem támogatja az energiatakarékosságot, hatalmas terheket ró a lakosságra is, amely egyre nehezebben tudja kifizetni a növekvő energiaszámlákat.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által júliusban kiadott tájékoztató az energiahatékonysági intézkedésekről és a cselekvési terv irányairól című dokumentum egy előzetes terv - mondták a gazdasági tárcánál. Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára korábban elmondta, hogy az energiatakarékosság és hatékonyság stratégiai kérdéseit, valamint a cselekvési programot várhatóan augusztus végén bocsátják társadalmi vitára.

Az előzetes tervben olvasható, hogy a hazai energiatakarékossági lehetőségek részben kimerültek, az energiahatékonyság javítása így kisebb mértékben lehetséges energiatakarékossági akciókkal, túlnyomórészt EU átlag alatti gazdasági hatékonyságunk javításával történhet. Ennek oka, hogy a rendszerváltás után jelentős részben megszűntek az energiaigényes ipari területek a kis energiaigényű területek javára - áll a tervben.

Az energiatakarékossági- és a hitelprogramok keretében 2000-2006 között összesen közel 28.000 pályázat nyert el 40,2 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást és 22 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt, amelyek felhasználásával több mint 104 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. A programok eredményeként 2006-ra 17,67 petajoule/év energiahordozó megtakarítás jelentkezett. (Az összes energia felhasználás 2006-ban 1.155 petajoule volt.)

A Levegő Munkacsoport szerint az épületek fűtésének és szigetelésének, az Ausztriában általános szintre történő korszerűsítésével 70 százalékkal csökkenne az erre felhasznált energia szintje.

Az előzetes terv felsorolja az unió, az épületek energiafelhasználására vonatkozó irányelvét, amelyet 2006. január 6-ig kellett a tagállamoknak bevezetniük saját jogrendszerükbe. Ezek közül Magyarország már teljesített néhányat, például kidolgozták az épületek integrált energiafelhasználási hatékonyságának kiszámításához szükséges módszert, minimumkövetelményeket határoztak meg az új és felújításra kerülő épületek energiafelhasználási hatékonyságára. Másokra - mint az energiafelhasználás tanúsítási módszerének kidolgozására vagy az épületekben felszerelt kazánok és légkondicionáló rendszerek rendszeres ellenőrzésére, valamint a 15 évnél régebben felszerelt kazánok és fűtőberendezések rendszeres állapotfelmérésére Magyarország 3 év mentességet kért - derül ki az előzetes tervből.

A civil szervezet közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy 90 százalékos megtakarítást jelentene, ha kamionok helyett vasúttal történne a fuvarozás. A tervezet szerint az útdíj idei bevetésével a 12 tonnánál nagyobb megengedett összsúlyú tehergépkocsikra a közúthálózat jelentős részén, illetve annak jövőbeli kiterjesztésével, fuvarfeladatok a környezetkímélőbb, energiahatékonyabb módok felé tolódnak el.

MTI - fidesz.hu