Pannónia levegője
2007. augusztus 18., 10:19
Ötvenhatos orvos barátom, mióta nyugdíjas, tavasztól őszig Magyarországon él. Azt mondja, tavaly történt először, hogy szívesen tért vissza Németországba. Érzékeny ember, párásodó tekintettel vallja be, szégyelli magát, hogy így érez. Aztán felemeli a mutatóujját, és nyomatékosan kijelenti: vigyázzatok, a huszonnegyedik órában vagyunk. Vigyázzatok, a globalizáció a kommunizmusnál is ártalmasabb, mert az sem érdekli, hogy a birkát nemcsak nyírni kell, hanem etetni is. A birkák mi volnánk. A Magyar Nemzet írása.

Egy másik ismerős arról beszél, sose tudta elképzelni, hogy máshol éljen, de mostanában komolyan foglalkozik a gondolattal, hogy új hazát keres. Ugyanezt mondja egy régi barát is.

Borongós tekintettel mered maga elé, miközben azt fejtegeti, szívesen kezdené újra bárhol a világon, mert a magyarnak kitelt az ideje saját, megszentelt földjén. Hozzáteszi: nem egy embert ismer, aki hozzá hasonlóan hajlandó lenne a szívét kitépve elmenni, mert más kiutat nem lát. Tamás felesége egyetértőleg bólogat, bizony ő is kivándorolna, itt már nem tud, nem is akar élni, de amúgy sincs rá szükség. Csak a szüntelen iskola- és tankönyvreformokban tobzódó kormányzat nem látja, hogy folyamatosan és aggasztóan romlik az ifjúság. Ő már nem tud mit kezdeni az erkölcsöt semmibe vevő új nemzedékkel, amely számára az erőszak olyan természetes, mint dédapáinknak a savanyúvizes nagyfröccs. Kifejti az elméletét arról, hogy a kereskedelmi televíziózás többet ártott a nemzetnek, mint a tatárjárás, mert a romokat el lehet takarítani, de a megbomlott agyakat legfeljebb az Úristen képes újjágyógyítani.

Embertelen agymosásnak vetik alá az ifjúságot, amely lassan esélyt sem kap arra, hogy ha eljön az ideje, képes legyen a vállára venni és megváltani ezt a boldogtalan nemzetet.

Valami végleg megváltozott. Eltört. Nem lassan, észrevétlenül, hanem gyorsan és harsányan. Cinikusan, embertelenül, megállíthatatlanul. A haza kiárusítása gyorsabban megy, mint az államalapítás. Pedig de szeretnénk hinni abban, hogy a kasszandrai jóslatok Magyarország, sőt a világ jövőjéről erősen túloznak, és tévesek a globális összeesküvésről szóló elméletek is. Hogy mindazok, akiket a népek bölcsességükben és megfontoltságukban az élükre emeltek, különbséget tudnak tenni közjó és közrossz között, és persze a közjót választják.

Különbséget tudnak tenni Isten és pénz között, és persze Istent választják. De nem. Se a közjó, se Isten nem kell. Így épül fel a pénz demokráciája. A többi néma csend. Az élet túlságosan egyszerű, talán ezért is látszik olyan bonyolultnak. Gondoljunk csak bele: egyetlen gügye népmese tanulságai alapján békében és mosolyban le lehetne élni és éltetni a nyúlfarknyi életet.

Olyat, ahol győz az igazság, a tisztesség. Győz a talpig becsületes parasztember, akinek nem lopták ki a tarisznyából a szalonnát és az új kenyeret. De az EU viszi a tarisznyát is. Hivatalos történelme során, ha kellett, a magyar sokszor parázsba dugta a karját, és büszke volt rá, hogy tűri a fájdalmat. Mert volt miért tűrnie. Tűrte az övéiért, tűrte utódaiért, a szebb jövőért. Jobb világot akart átadni, mint amilyet kapott. Ma már nem is kell a tűzbe dugni a kezünket ahhoz, hogy érezzük tulajdon húsunk égett szagát. Tele van vele Pannónia levegője.

Fehér Béla. Magyar Nemzet

fidesz.hu