Van gyakorlata a csömöri hulladék illegális lerakójának
2007. augusztus 18., 14:50
Ugyanaz a férfi képviseli az illegális csömöri hulladéklerakókat, akinek a cége 2001-ben engedély nélkül helyezte el Kőbányán a leégett Budapest Sportcsarnok azbeszttel szennyezett bontási törmelékét. A Magyar Hírlap írása.

Pribeli Ferenc a jogi képviselője a bányagödröt engedély nélkül, bontásból származó hulladékkal feltöltő Bau Steel Ker Kft.-nek és a terület tulajdonosának. Eddig hatvanezer köbméternyi sittet vittek oda, egy részét a csömöri patakba ürítették.
Pribelinek már van hulladékkezelési tapasztalata, hiszen 2001-ben az egy évvel korábban alapított cége, a Pribelimpex Kft. szállíthatta el a leégett Budapest Sportcsarnok negyvenezer köbméternyi bontási törmelékét, amelybe körülbelül hetven köbméter azbeszt is került. A kft. tevékenysége komoly felháborodást váltott ki, miután a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül halmozta fel a hat méter magas sitthegyeket egy MÁV-tól bérelt telken, alig száz méterre a Keresztúri úti lakóteleptől. A határozatlan időre szóló megállapodásban Pribeli cége kötelezettséget vállalt a hulladék összezúzására és újrahasznosítására, ezt azonban soha nem végezte el, és a hulladék elhelyezésére sem kért engedélyt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőségtől.
A kft.-t ezután határozatban kötelezték a terület eredeti állapotának visszaállítására, a hulladékhegyek elszállítására. Ugyanerre szólította fel a Fővárosi Közigazgatási Hivatal is, de ennek sem lett semmi foganatja.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal néhány hónappal a hulladék lerakása után kezdeményezte a kft. törlését a cégjegyzékből, mert a hivatalosan megadott címre küldött levelek sorra visszaérkeztek az adóhivatalhoz.

A cégbíróság elrendelte a felszámolást, és a hulladék elszállításáról, ártalmatlanításáról végül a MÁV-nak kellett gondoskodnia, ez ötvenmillió forintjába került az állami tulajdonú vállalatnak.

Pribeli Ferenc az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy Csömörre "irányítási hülyeség" miatt, véletlenül került a soroksári úti fegyvergyár bontási törmeléke. Ehhez képest a zöldhatóságnak rendőröket kellett kérnie, hogy megakadályozzák a szállítások folytatását.

Magyar Hírlap

fidesz.hu