Orosz bombázók az óceánok felett
2007. augusztus 18., 14:55
Nagy hatósugarú orosz bombázók tartanak hadgyakorlatot az Atlanti- és a Csendes-óceán térségében, az orosz gépeket a NATO repülőgépei "kísérik" - közölte egy orosz szóvivő. Közben orosz-kínai hadgyakorlat kezdődött az Urál-hegység déli részén. A Magyar Hírlap tudósítása.

Alekszandr Dobrisevszkij, az orosz légierő szóvivője elmondta, hogy több párban Tu-160-as és Tu-95MS gépek gyakorlatoznak az óceánok felett. A szóvivő megjegyzése a "NATO-kíséretről" azért keltett figyelmet, mert a múlt héten még azzal "dicsekedett", hogy az orosz bombázók megközelítették Guam szigetét, ahol az Egyesült Államok legnagyobb csendes-óceáni támaszpontja van. Az amerikaiak akkor közölték, hogy észlelték ugyan az orosz gépeket, de ötszáz kilométernél nem mentek közelebb a támaszponthoz.
A NATO tud az orosz légi hadgyakorlatokról, de nem kommentálta a NATO-gépekre vonatkozó megjegyzést.

Az orosz stratégiai bombázók újabban ismét megközelítették az Egyesült Államok légterét Alaszka és az Északi-sark térségében - jegyezte meg a BBC. Oroszország a kőolajból és földgázból származó hatalmas jövedelméből finanszírozza haderejének modernizálását, a légi hadgyakorlatok pedig azt jelzik, hogy a hidegháború befejezése után újra erőteljesebben kíván jelen lenni a nemzetközi politikában.

Orosz és kínai egységek közös hadgyakorlatot kezdtek pénteken az Urál-hegység déli részén a két ország államfőinek a jelenlétében. Vlagyimir Putyin és Hu Csin-tao a Sanghaji Együttműködési Szervezethez tartozó további négy állam vezetőivel együtt szemlélte, amint orosz és kínai harci gépek, helikopterek és tüzérségi lövegek támadást intéztek egy képzeletbeli város ellen, amelybe terroristák fészkelték be magukat.

Putyin a nemzetközi béke és biztonság megszilárdítása felé tett újabb lépésnek nevezte a közös manővert. A kínai elnök arról beszélt, hogy a hadgyakorlat nyomán a sanghaji szervezet nagyobb szerepet játszhat a térségbeli terrorizmus elleni harcban. Ázsia összefogott Amerika ellen - emelte ki címben a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap a Sanghaji Együttműködési Szervezet csütörtökön Biskekben tartott csúcsértekezletét kommentálva. A lényeget tekintve Amerika elleni összefogás mutatkozott. A lap idézte Vlagyimir Putyint: "Nincs perspektívája semmiféle törekvésnek, hogy bármely állam egymagában oldja meg a globális problémákat."

Magyar Hírlap

fidesz.hu