Orosz rakéta esett Grúzia területére: Moszkva nem akar ENSZ vizsgálatot
2007. augusztus 18., 18:10
Moszkva csalódottságának és aggodalmának adott hangot az augusztus 6-i grúziai rakétaincidens kezelése kapcsán az Egyesült Államok és néhány további állam elsietettnek tekintett állásfoglalásaival kapcsolatban az orosz külügyminiszter-helyettes szombaton, felelősségteljes, kiegyensúlyozott hozzáállásra szólítva fel Moszkva külföldi partnereit. MTI hír.

Grigorij Karaszin a Vesztyi-24 televíziós csatornán szombaton elmondta: Moszkvában csodálkozást váltott ki a Nyugatnak az incidenssel kapcsolatos reagálása. Az orosz fél úgy véli: a történtek mögött olyan erők állnak, amelyeknek érdekükben áll Oroszország és Grúzia "összeveszítése". Ez pedig csak a két ország közötti normális kapcsolatok ellenfeleinek jó, azoknak az erőknek, amelyek nem akarják, hogy békésen rendeződjön a helyzet Dél-Oszétiában, illetve Abháziában.

A külügyminiszter-helyettes szerint óvatosságra int, hogy a lett, litván, svéd és amerikai "úgynevezett független" szakértők már a helyszínre érkezésük napján hangot adtak elsietett vélekedésüknek. "Az ilyen kérdésekben el kell kerülni a sietséget, ugyanis nem viccről van szó, hanem a térség stabilitásáról és olyan ügyről, amely nem csupán Oroszországot és Grúziát foglalkoztatja, hanem a környező országokat is" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az orosz fél az Egyesült Államok és néhány további állam képviselőinek már tudomására hozta csalódottságát.

Washingtonnak azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet, leszögezte: Moszkva ellenzi, hogy a BT-t vagy más nemzetközi és regionális szervezeteket bizonyítatlan állítások alapján folyó párharcok színterévé tegyenek.

Oroszország kész megvitatni a történteket és meg is teszi ezt, mert nem békél meg az igazságtalan vádaskodásokkal, és a többi államot is felszólítja annak megértésére, hogy a párbeszéd e konfliktus megoldásának egyetlen civilizált módja.

Grúziában augusztus 6-án Citelubani falu közelében egy rakéta hullott a földre - de nem robbant fel, - előzőleg állítólag egy Oroszország felől érkezett repülőgép megsértette Grúzia légterét. A grúz hatóságok a lövedéket siettek megsemmisíteni, az orosz szakértők pedig arra jutottak, hogy az incidensnek a grúz fél részéről előadott verziója nem meggyőző.

MTI - fidesz.hu