RMDSZ-EMNT: Közeledés apró lépésekben
2007. augusztus 19., 12:44
Az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató szervezetek egyaránt úgy látják, hogy biztosítani kell a politikai pluralizmust, értékelésük szerint azonban ezt oly módon kell gyakorolni, hogy ez ne veszélyeztesse az erdélyi magyarság helyhatósági, parlamenti és európai parlamenti jelenlétét - nyilatkozták pénteken, Marosvásárhelyen a szervezetek képviselői. A gondola.hu írása.

A munkacsoportok második ülését követően, Borbély László, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke közölte, a tanácskozáson áttekintették és véglegesítették azokat a szövegrészeket, amelyeket a múlt heti találkozón fogadtak el, többek között azokat a pontokat, amelyek az anyanyelvű oktatásra, az önálló magyar egyetemre, illetve a különböző autonómia-formák megteremtésére vonatkoznak.
Mindezek mellett a találkozón kiemelten tárgyaltak a politikai képviselet kérdéséről. Elmondta: a helyhatósági választások esetében megállapodtak abban, hogy a magyar többségű településeken biztosítják a versenyt a szervezetek között, ez azonban itt sem zárja ki egy esetleges megegyezés és egy közös lista létrehozásának lehetőségét. Azonban, ahol a magyarság kisebbségben van, ott mindannyian azt ajánlják, hogy a szervezetek fogjanak össze, és állítsanak közös listát előválasztás, belső választás vagy megegyezés nyomán. A parlamenti választások tekintetében egyetértés volt abban, hogy nagyon fontos a magyarság parlamenti részvétele, és ehhez összefogásra, közös választási listára van szükség. A lista kialakításának módozatát a jövő héten fogja megvitatni a két munkacsoport. Közlése szerint szintén a jövő héten tárgyalják meg a támogatási rendszert érintő kérdéseket is.

Mint mondta, az RMDSZ képviselői a következő találkozón bemutatják a rendszer felépítését és működését, a tárgyalópartnerek pedig addig papírra vetik a rendszer esetleges módosítására vonatkozó konkrét javaslataikat. Borbély László rámutatott arra: fontos, hogy a következő egyeztetésen döntsenek az Európai Parlamenti lista sorsáról is, ugyanis a Kormány várhatóan a jövő héten döntést hoz a választások időpontját illetően, az erdélyi magyarságnak pedig mihamarabb tudnia kell mi a szervezetek ajánlata. A miniszter ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy augusztus végéig sikerül majd megkötni a megállapodást.

Szilágyi Zsolt elmondta, bár részlegesen elégedett, történt előrelépés a második találkozón is, hiszen sikerült több közös elvi és szövegszerű megfogalmazást kidolgozni. Megállapodtak abban, hogy a magyarság sokszínű, ám egyetértés volt, hogy az erdélyi magyarság politikai képviseletét meg kell erősíteni, a pluralizmus pedig nem szabad veszélyeztesse a közösségi képviseletet. Közölte, örömükre szolgált, hogy az RMDSZ nyitott volt a választási törvény és a párttörvény módosítását célzó közös javaslatok kidolgozása tekintetében, és szintén örömteli számukra, hogy a Szövetség elvi támogatásáról biztosította a belső vélemény nyilvánító népszavazást is. Szilágyi megerősítette, az RMDSZ azt kérte, fogalmazzanak meg konkrét javaslatokat a támogatási rendszer módosítása kapcsán. Végezetül elmondta, sajnálja, hogy nem jutott idő az Erdélyi Magyar Egyeztető Kerekasztal létrehozására és működésére vonatkozó pont megvitatására.

A megbeszélésen az RMDSZ részéről Borbély László mellett jelen volt Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Lakatos András művelődési és egyházügyi alelnök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, a nemzeti tanácsok munkacsoportjában pedig Farkas Csaba, az SZNT alelnöke és Tőkés András vett részt.

gondola.hu

fidesz.hu