Őrült sebességgel közelít a Dean hurrikán Mexikó felé
2007. augusztus 21., 08:55
Több mint 250 kilométeres sebességgel közelít a Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán Mexikó felé. Az egyik mexikói olajipari vállalat még hétfőn megkezdte a veszélyeztetett létesítményeinek részleges kiürítését, Jamaicában pedig kijárási tilalmat rendeltek el. MNO összefoglaló.

A Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán elérte a Saffir-Simpson skálán mért legmagasabb, ötös fokozatot - közölte helyi idő szerint hétfőn az amerikai hurrikánelőrejelző központ.

A vihar immár óránként 257 kilométeres széllökésekkel közeledik Mexikó felé, hírek szerint a pereme már el is érte az ország keleti partvidékét. A Karib-tengeren nyugat felé haladó hurrikán szeme közép-európai idő szerint kedd hajnali fél háromkor még bő 300 kilométerre volt a Mexikó és Belize határán, a Yucatán-félsziget délkeleti csücskén fekvő Chetumal városától.

A forgószél számítások szerint közép-európai idő szerint kedd délelőtt söpör végig a településen.

Hétfőn a tomboló vihar elérte Jamaica partjait. A hurrikán fákat csavart ki, és háztetőket sodort le a szigetország keleti és déli részén.Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat. A jamaicai kormány előzőleg 48 órás kijárási tilalmat rendelt el. Amíg a vihar el nem vonul, szüneteltetik az áramszolgáltatást.

A Petroleos Mexicanos (Pemex) mexikói állami olajipari konszern a vihar közeledte miatt megkezdte a Mexikói-öböl partjai mentén működő kőolajipari létesítmények részleges kiürítését. Összesen több mint 13 ezer munkást helyeznek biztonságba, a többiek kimenekítését a trópusi vihar erejétől tették függővé.

gondola.hu, MNO

fidesz.hu