Viharkárok országszerte
2007. augusztus 21., 09:22
Vasárnap este óta az ország több pontján is viharok kezdődtek, több helyen tegnap is tomboltak. Vas megyében és a fővárosban jég is esett. A Magyar Hírlap írása.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, az augusztus 20-i eseményeket koordináló operatív törzs vezetője elmondta: a vasárnap éjszakai jégeső miatt át kellett építeni a Hősök terei színpadot. Tegnap estére újabb, még hevesebb vihar érte el a fővárost, az Országos Meteorológiai Szolgálat piros jelzést adott ki.

Tóth Tamás meteorológus elmondta, a térségben heves zivatarok, felhőszakadás, jégeső, és mintegy negyven-hatvan milliméter csapadék is elképzelhető. A budapesti rakparton kivetítőn és hangosbemondón szólították fel az embereket, húzódjanak védett helyre. Több tízezren fegyelmezetten vonultak el. A Szent István-bazilika környékén azonban a szél miatt többen is elestek, az MTI tudósítója szerint sokan pánikszerűen menekültek a múlt évihez hasonló esőben. A tetőkről cserepeket szakított le a szél, máshol sátrakat borogatott. A Belvárosban jégeső esett.

"Főként az ország keleti megyéiben és Budapesten okozott gondokat a vihar vasárnap éjszaka és tegnap hajnalban" - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, valamint Budapesten több helyen villámcsapás okozta tüzekhez riasztották a tűzoltókat, de személyi sérülés sehol sem történt.
Hajdú-Biharban Debrecen környékét érintette leginkább a vihar. Nagyhát településen egy ezerbálás szalmakazal égett le egy baromfitelepen, Fülöp községben is volt bálatűz. A szabolcsi Balkány községben egy garázsba csapott bele a villám, itt egy autó is kiégett.

Sopronban pincéket, mély fekvésű garázsokat öntött el a tegnap délutáni felhőszakadás, egyes helyeken ötven milliméter csapadék hullott, ami megközelítőleg egyhavi mennyiségnek felel meg.

Magyar Hírlap

fidesz.hu