Ugrásra készek a hitelintézetek
2007. augusztus 22., 11:47
Egy évvel ezelőtt a magyar bankrendszerben 260 milliárd forint éves lekötésű betétállomány volt. A viszonylag hosszú távú megtakarítási kedv felélénkülésének konkrét oka volt: a kormány megszorító csomagja keretében szeptember elsejével bevezette a kamatadót. Az új teher elől éves betétekbe menekített milliárdok ezekben a napokban szabadulnak fel, ezeket a bankok új akciós ajánlatokkal igyekeznek magukhoz édesgetni. A Magyar Hírlap írása.

A tavaly szeptember elsején életbe lépett kamatadó elől a hazai lakosság jelentős része éves lekötésű betéti konstrukciókba menekítette a pénzét, így takarítva meg az első évi kamatadót. Ezek a betétek ezekben a napokban szabadultak, illetve szabadulnak fel - s újra helyüket keresik. A bankok üzleti titokként kezelik, mekkora összegekről lehet szó, mindenesetre az első félév végén a teljes lakossági betétállomány 1885 milliárd forint volt, így biztosan nem tévedünk nagyot, ha több százmilliárd forintra taksáljuk ezeket a pénzeket. A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint tavaly augusztusban az egyéves lekötött betétállomány 260 milliárd forint volt. A bankok számára tehát nagy a tét: megtartani, és ha lehet, tovább növelni a betétállományt. A pénzintézetek akciókkal készülnek a ügyfelek megnyerésére - nem is eredménytelenül. A K & H az új, akciós befektetési lehetőségek meghirdetése után három nap alatt több milliárd forintnyi új betétet szerzett meg. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a bank vezetése úgy döntött, hogy ügyfeleit három napon meghosszabbított nyitva tartással várja.

A legnagyobb hazai bank, az OTP is több akciós konstrukcióval igyekszik magánál tartani a tavaly megszerzett betéteket, s ha lehet, újakat is szerezne. Ugyan féléves tőzsdei gyorsjelentésében a bank több szegmensben piaci részesedése csökkenéséről adott számot, de a lakossági betétgyűjtésben a 32 százalékos részesedés stabil vezető helyet biztosít számára. Magánszemélyeknek augusztus közepétől további akciós lehetőségeket kínál az OTP Bank: folyamatos lekötéssel vehető igénybe a két, három, illetve négy hónapos betételhelyezési lehetőség.

A két hónapos lekötés esetében az a befektető, aki július 13-i megtakarítási állományát legalább százezer forinttal növeli, a maximum fix nyolcszázalékos éves betéti kamatot is elérheti. A négy hónapos NET betétlekötési akció az internetes banki szolgáltatásokat használók számára lehet vonzó megtakarítási lehetőség. A betétek kizárólag internetes lekötésével elérhető legmagasabb fix 7,5 százalékos (mértéke a mindenkori jegybanki alapkamat függvényében változik) éves betéti kamatot is elérő lekötési akció minimum százezer forintos betétnagysággal vehető igénybe.

Az OTP Banknál továbbra is megvásárolható a két hónapos, 12 százalékos éves kamatozású akciós betétet és tőkevédett befektetési alapot is tartalmazó HozamDuó Plusz Megtakarítási Csomag, valamint az egyösszegű bankbetét és a lakás-előtakarékossági számla előnyeit egyesítő, kombinált betételhelyezési lehetőséget kínáló BetétDuó konstrukció.

Az OTP a legtöbb bankot megelőzve már június elején elindította akcióját, amelynek keretében alig több mint egy hónap alatt csaknem húszmilliárd forintot helyeztek az ügyfelek az akcióban meghirdetett befektetési alapokba. Mindezek mellett lehetőség van euró és dollár alapú akciós lekötött betét elhelyezésére is. A bank ügyfelei továbbra is kamat- és árfolyamnyereségadó-mentesen helyezhetik el értékpapírjaikat a nyugdíj-előtakarékossági számlán, ezzel a harminc százalékos előtakarékossági állami támogatást is igénybe vehetik. A számlavezetés díja változatlanul a számlán lévő éves átlagos értékpapírállomány 0,11 százaléka, de legalább kétezer forint.

A nyár vége az MKB Banknál is a befektetéskezelés aktív időszaka. Új kezdeményezésével, az MKB Hozamsulival a bank a több elemre épülő befektetési portfólió kialakítását teszi lehetővé az ügyfelek számára. "Augusztus 6-tól innovatív lehetőségekkel lépünk jelenlegi és leendő ügyfeleink elé. Az általunk kínált befektetési konstrukciók ötvözik a lekötött betétek, a befektetési alapok és a kötvények előnyeit. Célunk az, hogy ügyfeleink olyan befektetési portfóliót építsenek, amely mind a várható hozam, mind a befektetési időtáv szempontjából ideális nekik. Ehhez nyújtunk segítséget" mondta Ákos Tamás, az MKB Bank ügyvezető igazgatója.

Az ügyfelek az MKB Banknál többféle módon fektethetik be pénzüket. Kiemelt ajánlatuk keretében évi 16 százalékos betéti kamat is elérhető. Ez esetben a befektetett összeget két hónapos futamidejű standard lakossági lekötött forintbetétben, meghatározott MKB tőkevédett forint befektetési alapban és MKB III. kötvényben, vagy megjelölt nyílt végű befektetési alapokban helyezik el, egyenlő arányban. A minimálisan befektetendő összeg egymillió forint.

A bank konzervatívabb ügyfeleknek szóló ajánlatában javasolja, hogy ilyen ügyfeleik tőkéjüket ötven-ötven százalékban tőkevédett befektetési alapban, illetve lekötött betétben helyezzék el. A konstrukciók lényege: ha az ügyfél minimum egymillió forint összeget két egyenlő részre osztva, egyidőben helyez el két hónapos futamidejű standard lakossági forint lekötött betétben és MKB forint tőkevédett befektetési alapban, évi 11 százalék betéti kamatot kap.

Devizában megtakarító ügyfeleikre az MKB-nál is gondoltak, ezért az MKB Hozamsuliban kínált megtakarítási lehetőségeket euróalapon is életre hívták. A lekötött betéti részre évi tíz százalék kamatot nyújtanak, ha ügyfelük minimum négyezer eurót három egyenlő részre osztva két hónapos futamidejű standard lakossági euróalapú lekötött betétben, megjelölt euróalapú tőkevédett befektetési alapban, illetve meghatározott BayernLB euróalapú befektetési alapokban helyezi el.

Zelei Béla, Magyar Hírlap

fidesz.hu