Az iskolát építő település bízik jövőjében
2007. augusztus 22., 12:25
Rég áhított vágya vált valóra Újszentmargitának: a Regionális Operatív Program keretében először valósult meg az iskola történetében, hogy - a korábbi négy helyett - végre egy épületben folyik az oktatás-nevelés.

Mint azt Bertók Józsefné, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója elmondta, 2004 májusában nyújtottak be pályázatot bővítésre és felújításra. A sikeres elbírálásról 2006 februárjában értesültek. A beruházás 150 millió Ft-ból valósult meg: 143 millió Ft uniós támogatás, míg az önerőre szintén pályáztak, s a településnek mindösszesen másfél millióval kellett hozzájárulni az építkezéshez. Az eredeti épület 400 négyzetméteres volt, mára a duplájára bővült. A kibővített épületben 8 tanterem, 5 szaktanterem - természettudományi, informatikai, nyelvi labor, fiú és lány tanműhely, illetve tankonyha található. Az oktatási törvénynek megfelelően orvosi szoba is van az épületben, továbbá 100 négyzetméteres aula, 130 négyzetméteres fedett udvar. A meglévő tornaterem új padlózatot kapott, a régi épületet hőszigetelték, a nyílászárókat kicserélték, kívül-belül ízlésesen átfestették. A pályázat tartalmazta az IKT-fejlesztést is, melynek keretében alakították ki a 12+1 munkaállásos informatika, illetve ugyanekkora nyelvi laboratóriumot is. Az épület az EU-s szabványoknak megfelelően akadálymentesített, s 8 hónap alatt készült el.

Az ünnepélyes átadást augusztus 18-án tartották, melyen az igazgató azt mondta: ahol templomot, iskolát építenek, ott bíznak a jövőben. Főhajtással emlékezett az igazgatónő a fiatalon elhunyt Pálfi István európai parlamenti néppárti képviselőre, aki sokat tett azért, hogy ez az új iskola megépüljön."Tavaly márciusban még együtt nézegettük a terveket, s örültünk, hogy nyert a pályázat. István, köszönjük Neked!" - mondta Bertók Józsefné.

Csetneki Csaba polgármester faluját halmozottan hátrányosnak mutatta be, viszont a benne élők tenni akarására nem talált mércét. "Ahol megszűnik az iskola, a halálos ítéletüket mondják ki. Mi viszont valljuk: egy alternatíva létezik, ez pedig a fejlődés: iskola, orvosi rendelő, faluközpont rekonstrukció. A hit hegyeket képes megmozgatni" - fogalmazott a polgármester.

Beregszászi Olga előadóművész műsora után Rácz Róbert megyei közgyűlési elnök lépett az emelvényhez. "Akkor lesz szép Magyarország, ha a települések Újszentmargitához hasonlóan fognak fejlődni" - kezdte ünnepi beszédét. Majd így folytatta: az utóbbi időben az a félreértés terjedt el, hogy minőségi élet csak városban létezik. Nyugaton viszont ennek ellenkezőjét tapasztaljuk: ott virágoznak a falvak. Személyes példáján keresztül ecsetelte a vidéki élet előnyeit: az emberek köszönnek egymásnak, ismerik egymást, tudják, kitől várhatnak segítséget. Szent István ünnepének küszöbén akként aktualizált, hogy míg államalapító királyunk idején megszilárdult államunk és nemzetünk volt, addig ma az állam egyre inkább kivonul a közszolgáltatásokból, minden olyan feladatvállalásból, amely kötelessége lenne. "A közös cél megfogalmazása az, amely kivezet bennünket a jelenlegi helyzetből, hiszen ma szemlesütve irigyeljük szomszédainkat, mert éllovasokból sereghajtók lettünk." Végül sok sikert, sok gyereket és sok pénzt kívánt az új iskola működtetéséhez az elnök.

Nyírő Gizella