Együtt erősebbek vagyunk!
2007. augusztus 22., 12:40
Első alkalommal rendezett a kis román határszéli falu, Körösszegapáti IV. (Kun) László fesztivált, amelyen minden korosztály megtalálta a neki tetsző programot.

Az államalapító Szent István király ünnepét megelőző két napon változatos programokkal emlékeztek meg arról, hogy László király a falu határában esett el 1290. július 10-én. Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés fideszes alelnöke, ünnepi beszédében ismertette IV. László király életét. Mint mondta, Kun László hányatott életéről volt ismert, fiatalon hunyt el, de nem ezért nem soroljuk nagy uralkodóink közé. Nem tudott az országban egységet teremteni, gyakorta volt széthúzás, viszálykodás. A középkori király életét a nemzet sorsához hasonlította a szónok, mondván, a magyarság sok, vérzivataros évszázadot élt meg. "Mégis itt vagyunk, együtt vagyunk, mert a közös célok összetartanak, mert együtt valóban erősebbek vagyunk!" - szögezte le.

A változatos programok között szerepeltek a helyi és környékbeli települések művészeti csoportjai, de a határon túlról is érkeztek fellépők. Utóbbiak annak kapcsán, hogy a Bihor megyei Rév és Körösszegapáti testvér települési kapcsolatot "pecsételt meg" a fesztivál második napján. A református templomban - ahol a Körösszegapátiban 1774 óta szolgáló lelkészek emlékére táblát helyeztek el - a révi lelkipásztor, Boros Attila tartott istentiszteletet. A volt református iskola - ma imaház - falán pedig gróf Csáky Petronella emlékére lepleztek le márványtáblát. A falu történetét kutató, s megíró Szabó Károly tiszteletes találta meg az 1788 és 1861 között élt grófnő Apátihoz fűződő kapcsolatait, melyből kiderült, az árvák anyjaként, mások gyámolításában lelte örömét a grófnő.

A sportpályán felállított színpadon ökumenikus istentiszteletet tartott a helyi református, baptista és görögkeleti egyház képviselője, majd Tarsoly Attila helyi polgármester és Alexandru Noje, Rév alpolgármestere aláírta a két település jövőbeni kulturális, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatairól szóló megállapodást. A jelenlévő Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő reményét fejezte ki amiatt, hogy nemcsak szavakban, írásban, hanem tettekben is megvalósuló együttműködés jön létre az egymástól 90 km-re fekvő két település között.

Nyírő Gizella