Fontos az anyaország támogatása a felvidéki magyar oktatás számára
2007. augusztus 22., 13:54
Továbbra is várják az anyaország kormánya erkölcsi és anyagi támogatását a felvidéki magyarok a magyar nyelvű oktatás színvonalának megőrzésére - többi között erről beszélt szerdán Szentendrén a Rákóczi Szövetség által a határon túli fiataloknak szervezett 19. főiskolás táborban tartott előadásában Szigeti László.

A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke elmondta, hogy azért is nagy szükség van a budapesti kormány támogatására az oktatásban, mert a szlovákiai magyar politikai erők ellenzéki helyzetükből adódóan nehezebben érvényesíthetik érdekeiket. Az 500 ezres lélekszámú felvidéki magyarság is demográfiai hullámvölgyben van, így a magyar nyelvű iskolák egy részét a csökkenő gyereklétszám a bezárás veszélye fenyegeti. A magyar kormány évi egymilliárd forintot juttat el a felvidéki magyar oktatás számára, ami az iskoláknak gyerekenként 3 ezer korona többletet, - mintegy 20.000 forintnyi összeget - jelent. Ebből a forrásból például tanulmányi versenyeket rendeznek, bővítik az iskolai könyvtárakat és különféle fejlesztéseket finanszíroznak - utalt rá a politikus.

A szlovákiai magyarság érdekeit képviselő politikusok most azoknak a magyar szülőknek a megnyerésére törekednek, akik nem magyar anyanyelvű iskolákba kívánják gyermekeiket járatni. Az összes érintett 20 százalékáról lehet szó - mondta az alelnök. Ezért beiratkozási programot szerveznek, végiglátogatják a magyar családokat és igyekeznek meggyőzni őket, hogy a felvidéki magyarság megmaradásában, az identitás tudat erősítésében milyen fontos szerepe van a saját nyelv, kultúra ápolásának, amit éppen a magyar nyelvű oktatási intézmények képesek biztosítani - tette hozzá.

A Rákóczi Szövetség és a Konrád Adenauer Alapítvány által szervezett ötnapos program keretében felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki fiatalok hallgathatnak előadásokat a kisebbségpolitikáról és a gazdaságról.

MTI - fidesz.hu