CineFest Miskolcon - minden eddiginél több nevezés
2007. augusztus 22., 15:22
A CineFest - Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja negyedik alkalommal várja Miskolcon a fiatal filmeseket és a nézőket, a szeptember 16-23. között tartandó rendezvényre minden eddiginél több, összesen 359 nevezés érkezett - tájékoztatta Józsa Bernadette, az esemény sajtóreferense az MTI-t.

A versengő alkotások között ez évben már 1 millió 600 ezerforint összértékű díjakat osztanak ki, az előzsűri pedig Groó Diana filmrendező vezetésével már elkezdte az alkotások értékelését.

Az idei CineFestre 42 ország 359 filmje érkezett a nevezési határidőig, azaz június végéig. A legtöbb alkotás - 97 munka - Magyarországról érkezett, a második helyen az Egyesült Államok áll 65 filmmel, a harmadik Németország (47 film), de kaptak alkotást Azerbajdzsánból, a Fülöp-szigetekről és Bolíviából is - közölte Józsa Bernadette.

A versenyben való részvételnek, nevezésnek műfaji megkötése nincs, feltétele csupán az volt, hogy az adott film rendezője 35 év alatti legyen a munka idején és az alkotás 2005. január 1-je után készüljön.

A fesztivál zsűrijének névsora is kialakult, a CineFest szervezőinek célja, hogy a grémium főként a fiatal generáció tagjaiból álljon.

A sajtóreferens beszámolt arról: a hagyományokhoz tartozik, hogy az előző évi fesztivál fődíjasa felkérést kap a következő rendezvény zsűrijében való részvételre, így a tavalyi fődíjas, a norvég Guro Ekornholmen is tagja lesz a csapatnak. Rajta kívül jelen lesz az olasz fiatal filmes, Massimo Amici, Magyarországot pedig Pálfi György filmrendező képviseli, valamint Líbor Anita filmkritikus - fűzte hozzá.

A zsűri elnöke a Dániából érkező Jens Rykar, aki az Europa Cinemas mozihálózat igazgató tanácsának tagja, a Media Salles elnöke, illetve jelenleg is több filmes iskola tanára. A fesztiválon az idén is lesz diák- és kritikusi zsűri, ez utóbbi elnöke a Mozinet szakembere.

A CineFest keretein belül a válogatott nemzetközi mezőny a filmkészítés minden területén megmérkőzik: nagyjátékfilmek, kísérleti és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek és animációs munkák egyaránt versenyben vannak.

A mustra díjairól a nemzetközi zsűri dönt, a filmek kategóriánként díjazásban részesülnek, ezen kívül a fesztivál fődíja és számos különdíj vár az alkotókra. Speciális témát a ROMA-KÉP - Romák a kamera előtt és mögött elnevezésű versenyprogram alkotásai ígérnek, amely kategóriában külön díjazzák a filmeket, emellett folytatódik a tavaly első alkalommal megrendezett, és nagy népszerűségnek örvendő Fiatal film című konferencia.

A kétnapos rendezvény központi témájaként a magyar fiatal filmesek helyzetének bemutatása mellett a kelet-európai - kiemelten a román és bosnyák - filmről beszélgetnek a szakemberek.

A Celluloid Műhely jóvoltából a népszerű nyitott filmforgatás, a Celluloid Workshop várja a megfilmesítésre váró forgatókönyveket, és azok leforgatására vállalkozókat. A fentieken túl a szervezők szeretnének emléket állítani a miskolci születésű Oscar-díjas filmesnek, Pressburger Imrének, akinek egyik unokája, Kevin Macdonald szintén Oscar-díjas dokumentumfilmes.

A CineFest valamennyi programja változatlanul ingyenes - jegyezte meg Józsa Bernadette

MTI- fidesz.hu