Kuba: Amerika lakája a magyar kormány
2007. augusztus 23., 08:41
Kuba hevesen nekitámadt szerdán Magyarországnak, amelyet az "Egyesült Államok lakájának" nevezett, amiért politikai menedékjogot ad a guantánamói amerikai támaszponton őrzött 29 kubai menekültnek.

"A magyar kormány úgy jár el, mint a(z amerikai) birodalom cinkosa. Buzgólkodik. Várja a jutalmát. Szolgalelkűen igyekszik megmutatni hatalmas és agresszív gazdájának, hogy számíthat alantas hűségére" - áll a kubai külügyminisztérium közleményében, amelyet a hivatalos szerdai sajtó első oldalon ismertetett.

Budapest "hazudik és gúnyt űz" a menedékjogból, mert "jól tudja, akárcsak a pártfogója, hogy ezeket az embereket nem üldözik Kubában". "Még kevésbé a kubai ellenzék személyiségeit" - teszi hozzá a keddi keltezésű közlemény.

Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője közölte: "vizsgáljuk a kubai közleményt, amelyet egyelőre nem kívánunk kommentálni".

Magyarország szombaton jelentette be, hogy politikai menedékjogot ad 29 kubai menekültnek, akiket a kubai területen lévő guantánamói amerikai támaszponton őriznek, s akik közül tizenheten éhségsztrájkot folytattak tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államok megtagadta tőlük a menedékjogot.

A francia hírügynökség szerint Magyarország úgy ítéli meg, hogy a menekülteket, akik között másként gondolkodók is vannak, azért nem adták vissza a kubai hatóságoknak, mert országukban üldöztetés fenyegetné őket.

A huszonkilenc kubai annak a 44 fős csoportnak a tagja, amelyet az amerikai parti őrség az elmúlt években halászott ki a tengerből a két ország között, amikor illegálisan próbálták meg az Egyesült Államokba vándorolni.

Kuba szerint "gazdasági menekültekről" van szó, "akik feltehetően nem voltak képzettek vagy nem érték el" az Egyesült Államokba való befogadáshoz szükséges "szintet".

A közlemény azzal vádolta meg Washingtont, hogy "megsérti" az 1903-as guantánamói szerződést és a két ország közötti bevándorlási megállapodásokat. A dokumentum idézi "Fidel elvtárs" (Castro) egyik minapi cikkét, amelyben az elnök "üres szóbeszédnek" nevezte azokat az amerikai intézkedéseket, amelyekkel a kubaiaknak az Egyesült Államokba irányuló tömeges kivándorlását akarják megakadályozni az államfő halála esetén.

MTI - fidesz.hu