Meghalt Abder-Rahmán Aref volt iraki elnök
2007. augusztus 25., 10:11
Meghalt Abder-Rahmán Aref volt iraki elnök, akit még 1968-ban vértelen puccsal buktatott meg az akkor Ahmed Hasszán al-Bakr vezette Baasz Párt.

Irak jordániai ügyvivője a családtól kapott tájékoztatás alapján közölte, hogy a 91 esztendős Aref péntek hajnalban hunyt el a Huszein királyról elnevezett ammáni kórházban.

Dzsalal Talabani iraki államfő közleményben méltatta Arefet, akit a becsületesség és a tolerancia mintájának nevezett.

Abder-Rahmán Aref 1963-ban került a hatalom közelébe, amikor fivére, Abdel Szálem Aref akkori államfő vezérkari főnöknek nevezte ki. Három évvel később Abdel Szálem szabotázsnak tulajdonított repülőbalesetben életét vesztette, és az iraki tisztek Gamal Abdel Nasszer egyiptomi államfő támogatásával az ifjabb Arefet választották meg elnöknek.

Arefet 1968-ban puccsal buktatták meg, majd száműzték külföldre. Nagy-Britanniában és Törökországban élt, míg nem Szaddám Huszein a nyolcvanas évek végén engedélyezte neki, hogy visszatérjen Bagdadba. Az Irak elleni amerikai háború megindítása után Aref áttelepült Jordániába.

A volt elnök ritkán állt ki a nyilvánosság elé. Szaddám megbuktatása után, 2003-ben az AP-nek adott nyilatkozatában szorgalmazta, hogy az iraki nép hagyja maga mögött a múltat, és dolgozzon együtt a jobb jövőért. "Remélem, hogy stabilitás és biztonság lesz Irak minden részében, valamint a szomszédos országokban - mondta, és hozzátette: - Remélem, hogy létrejön a nemzeti egység Irakban, elfelejtve a múltat és a jövőbe tekintve."

MTI - fidesz.hu