Erdőtüzek Görögországban és Olaszországban
2007. augusztus 25., 15:10
Erdőtüzek pusztítanak Dél-Európában, Görögországban negyvenegyre emelkedett a halálos áldozatok száma, Athén külvárosát is lángok ostromolják, de tűz van az olaszországi Szicília szigetén is.

A görögországi Peloponnészosz-félszigeten az éjszaka huszonegy újabb holttestre bukkantak - közölték szombaton a hatóságok. A tűzoltók Zahoro város közelében fekvő településeken bukkantak az újabb áldozatokra, akik között van egy asszony és négy gyermeke. Ők Mahisztra falu közelében az úton lelték halálukat a lángokban. A körzetben további holttesteket találtak.

A Net görög közszolgálati televízió felvételein azt lehetett látni, hogy a mentőalakulatok emberei halottas zsákokba helyezett tetemeket cipeltek. A holttesteket a délnyugat-görögországi Pirgosz város kórházába szállították.

Az áldozatok vagy megégtek vagy megfulladtak, holttestükre járművekben, épületekben, illetve a szabadban bukkantak. A hatóságok szerint a halottak száma tovább növekedhet.

A magyar külügyminisztérium tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar állampolgár - közölte szombaton Odze György szóvivő az MTI-vel.

Tűz fenyegeti a görög főváros, Athén külvárosát is. A hatóságok lezárták a nemzetközi repülőteret a fővárossal összekötő autópályát. A térségben négy repülőgép segíti az oltást. A tűz miatt kiürítettek továbbá egy kolostort, valamint több lakóépületet.

Hatalmas tűz pusztít az olaszországi Szicília szigetén is, a katedrálisáról ismert Monreale település közelében. Az olasz hírközlő eszközök szombati tájékoztatása szerint a Palermo közeli Monreale környékén öt napja tombolnak a lángok, amelyek immáron öt kilométeres frontot alkotnak. Mintegy kétszáz tűzoltó oltja a tüzet, munkájukat két helikopter és három repülőgép segíti.

A hatóságok szerint az utóbbi időszak dél-olaszországi tüzeit gyújtogatás okozta. A szigeten pénteken mintegy 123 tűzfészekhez vonultak ki a tűzoltók.

Olaszország déli részén a nyár kezdete óta tizenkét ember vesztette életét.

MTI - fidesz.hu