Szent István királyra emlékeztek Nyárasdon
2007. augusztus 27., 13:43
2007. augusztus 26-án a csallóközi Nyárasd egyházközségben került sor az 5. állomásra, amely a soron következő volt az Imakilencedek sorrendjében.

A Nyárasdi Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás közös szervezésében a lelki program 4 órakor kezdődött, amikor is Molnár Tamás somorjai diakónus litániát imádkozott Szent István királyhoz. Ezúttal a Szent Korona történetével és a Szent Korona tannal ismerkedhettek meg a zarándokok, akik több egyházközségből érkeztek. Az előadást Dr. Galavits József, győri székesegyházi kanonok tartotta. A táblán elhelyezett képek segítségével, amelyek a Szent Koronát ábrázolták többféle nézetből, ismertette a korona történetét, különösen annak előtörténetét a hun és avar időkön át egészen István megkoronázásig. A történelmi korokon átkalauzolva egészen a mai napig bemutatta a dicső és olykor menekíteni kényszerülő Szent Koronát. Döbbenetes volt hallani, hogy a Tanácsköztársaság alatt Kun Béláék egyszerűen egy német ékszerésznek el akarták adni Mária Országának ereklyéjét és megfosztani a magyar államot jogalanyiságától. Erre később a csehszlovákok is törekedtek, amikor a II. világháború után az ENSZ-nek azt javasolták, hogy vigyék el Magyarországról a Szent koronát és helyezzék el egy múzeumban.

A szentmisét 16 oltártestvérével együtt az előadó professzor úr mutatta be. A megjelenteket Nagy János, helybéli lelkiatya köszöntötte. Galavits József szentbeszédének elején személyes élményeiről beszélt, amikor a Vatikáni Múzeumnál beszélgetésbe került a helyiekkel, akik sokat tudtak Magyarországról, különösen az Árpád-házi szentekről és a legnagyobb uralkodóról, Szent Istvánról.

"Mit mond nekünk Szent István, kései magyaroknak? Mit üzen? Nagyon fontos és egyértelmű az Intelmeiből, hogy országot, hazát, népet csak keresztény erkölcsökön, igazi Krisztusi értékeken és mély hitben tudunk építeni és megújítani. A mi népünk és a mi nemzetüknél is nagyon sok erkölcsi érték és nemzeti érték pusztulóban van. Erkölcsi értékek, mármint a családnak a becsülete, a házasságnak a tisztasága, a gyermekáldás boldog fogadása. Milyen veszélyben van, ott ahol elismerik a másságot, az egyneműek kapcsolatát, elismerik az abortuszt, elismerik az együttélésből származó összes jogot éppúgy, mintha házasok lennének. Nyilvánvaló, hogy ebből megújhódás nehezen lenne. És hogyan lehet a felebaráti szeretetet ott, ahol Jézus tanítását nem veszik komolyan. Még a nemzet sem tud megújhódni keresztény értékek nélkül. Egy nemzeti megújulásból csak nacionalizmus, sovinizmus lehet, ha nem a kereszténység alapján történik. Ha Isten egyik legnagyobb teremtményének, Szent Istvánnak az útját választjuk, hogy keresztény értékeket, úgy mint a napi ima, a vasárnapi szentmise, a gyermekek keresztény nevelése, a gyermekek boldog vállalása, a házasság szent volta, választjuk, akkor meg fogunk újulni." - mondta a professzor úr.

A szentmise végén a helybéli lelkiatya megköszönte a kanonok úrnak, hogy bemutatta a szentmisét, oltártestvéreinek, hogy távolabbi helyekről is eljöttek Nyárasdra, hogy együtt ünnepeljenek és a zarándokoknak, hogy közösen vettek részt a szent cselekményben. Végezetül meghívta a jelenlévőket a szeretetlakomára, amelyet a helyi egyházközség készített a zarándok testvéreiknek. A szentmise a Pápai- és a Magyar Himnusz eléneklésével zárult.
Az Imakilenced következő állomása szeptember 23-án lesz Paláston.

Karaffa Attila/Pázmaneum