Átrendeződik a közoktatás Győr-Moson-Sopron megyében
2007. augusztus 27., 16:30
A közoktatás átrendeződése negyvenkét Győr-Moson-Sopron megyei települést érint, szeptembertől tíz községben teljesen megszűnik az iskola, s további tíz faluban csak az alsó tagozat marad - közölte a megyei önkormányzat fideszes alelnöke a megyei tanévnyitó ünnepségen hétfőn Győrött.

Firtl Mátyás elmondta: az átszervezésekkel összefüggésben új elem a megye közoktatásában, hogy nyolc települési önkormányzat a közoktatási tevékenységet önként vállaló győri székhelyű alapítványra bízta az iskolai, egyes esetekben az óvodai feladatokat is. Az alapítványi feladatellátást viszont bizonytalannak, emiatt pedig aggályosnak tartja a megyei önkormányzat - tette hozzá. Az alelnök szólt arról, hogy két kistelepülés kisiskoláját - ugyancsak önként vállalt feladatként - a katolikus egyház veszi át a helyi önkormányzatoktól további működtetésre. Ugyancsak új jelenségként minősítette az úgynevezett iskolamentő akciót, amelyet több kistelepülés nagycsaládok befogadásával tesz gyakorlattá. Az átrendeződés okaként a fideszes politikus a gyermek- és tanulólétszám folyamatos apadását, a közoktatás alulfinanszírozottságának egyre nyomasztóbb terhét jelölte meg.

A települések iskolamegtartása ellen hat megítélése szerint a több célú kistérségi társulások szervezése. A Győr megyében már működő hét társulást nem elsősorban szakmai megfontolások, hanem a költségvetési, gazdálkodási kényszerek hozták létre - mutatott rá. Mint mondta, a többcélú kistérségi társulások hatásköreinek további megerősítését tervezi a kormányzat, ez pedig véleménye szerint ahhoz vezethet, hogy a kistelepülési önkormányzatoktól és a megyei önkormányzattól is több feladatot a kistérséghez telepítenek. A jelenlegi tendencia láttán a kisebb településeknek fel kell hagyni azzal az illúzióval, hogy az iskola helyi népességmegtartó erőként működjön - mondta a fideszes politikus.

Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a pedagógusok, a gyermekek és a szülők együttműködésének fontosságát hangsúlyozta előadásában. A biztos úgy vélekedett: a közoktatást nem közügyként kezeljük, pedig összefogással, "állampolgári nyomással" el lehetne érni, hogy az oktatáspolitikai döntéshozók fontolják meg a gyermekek érdekeit.

MTI - fidesz.hu