Az ítélet szerint nem bűnös az Abu Graib-i fogolykínzásokban Jordan alezredes
2007. augusztus 29., 09:14
A katonai esküdtszék nem találta felelősnek Steven L. Jordan alezredest az Abu Graib-i börtönben elkövetett fogolykínzásokban, de bűnösnek mondta ki parancsmegtagadásban.

A Maryland állambeli Fort Meade támaszpont katonai bíróságán az esküdtszék kedden hozta meg döntését. Az iraki Abu Graib-i kihallgatási központot irányító alezredest felmentette a foglyokkal való rossz bánásmód és a kötelességének elhanyagolása címén emelt vádak alól, de szándékos parancsmegtagadás miatt bűnösnek mondta ki. Ez utóbbiban azért találták bűnösnek, mert 2004 tavaszán két e-mailban is említést tett a botrányról, noha tilos lett volna beszélnie az ügyről.

A parancsmegtagadásért akár öt évi börtönbüntetés és a hadseregből való elbocsátás várhat Jordanra, az ügyész azonban pénzbírságot és megrovást javasolt büntetésnek.

Jordan az egyetlen tiszt azok közül az amerikai katonák közül, akiket a Bagdad melletti börtönben elkövetett visszaélések miatt perbe fogtak.

Az 51 éves alezredes - aki a legmagasabb rangú tiszt volt a kínzások helyszínén - tagadta az ellene felhozott vádakat, azt állítva, hogy bűnbak lett a világraszóló botrányban. Mint mondta, ő is csak képeken látta a kegyetlenkedéseket, amelyek szinte sokkolták.

A 2003-ban elkövetett kínzásokról készült, nagy felháborodást kiváltó felvételek - amelyeken például meztelenre vetkőztetett, kutyákkal megfélemlített foglyok voltak láthatók - 2004 áprilisában bejárták a világsajtót. A botrány miatt a nemzetközi közösség elítélte az Egyesült Államok magatartását, alapjaiban ingott meg az Irak ellen háborúzó amerikai hadsereg tekintélye.

A Human Rights Watch elfogadhatatlannak nevezte, hogy Jordan az egyetlen katonatiszt, akit az Abu Graib-i kínzások ügyében bíróság elé állítanak. A jogvédő csoport azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy nem akar a botrány végére járni, nincs szó valódi felelősségre vonásról.

MTI - fidesz.hu