A magyarok által "elrabolt" műkincsek visszaadását követelik a szlovák kereszténydemokraták
2007. augusztus 29., 15:09
Ha a Magyar Gárda tagjai Szlovákia területére tennék a lábukat, tétovázás nélkül be kellene őket zárni - jelentették ki szerdán Pozsonyban az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetői.

Ján Carnogursky ügyvéd, volt miniszterelnök, Vladimír Palko, az előző kormány volt belügyminisztere, Frantisek Miklosko volt házelnök és a Pavol Minárik képviselő szerdán Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt a magyar-szlovák kapcsolatok megromlása miatti aggodalmáról. Megítélésük szerint a két ország viszonyában a Magyar Gárda létrejötte és az a körülmény okoz fenyegető feszültséget, hogy - a velük nyolc éven át együtt kormányzó és jelenleg azonos ellenéki sorban politizáló - Magyar Koalíció Pártja (MKP) a Benes-dekrétumokból fakadó sérelmekkel kapcsolatos kárpótlást célzó indítvány előkészítésén dolgozik.

Frantisek Miklosko, aki a szlovákiai magyarok második világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokból eredő sérelmek miatt egy budapesti kitüntetése alkalmával már bocsánatot kért a magyar Országgyűlés előtt elhangzott beszédében, szerdán kijelentette: itt az ideje, hogy a Magyar Köztársaság "visszaszolgáltassa Szlovákiának azt az 503 műkincset, amelyet a magyarok az 1867-től a II. világháborúig terjedő időszakban területeinkről elhurcoltak" - idézte szavait a TASR hírügynökség.

"A magyarok műkincsrablása több hullámban ment végbe" - egészítette ki Miklosko szavait Vladimír Palko aki szerint "a trianoni egyezmény és a párizsi békeszerződés is rendelkezik a műkincsek visszaszolgáltatásáról." A politikus úgy véli: Budapest ezzel a gesztussal "enyhíthetné a feszültséget magyar-szlovák viszonyban."

A volt belügyminiszter elképzelése szerint "a szlovák és a magyar fél kölcsönösen nyilváníthatná ki sajnálkozását: a magyarok mindazokért a sérelmekért, amelyeket a szlovákok a bécsi döntés nyomán szenvedtek el, a szlovákok pedig a magyarokat sújtó Benes-dekrétumokért". E dekrétumok semmissé nyilvánítását azonban a rendkívüli sajtótájékoztatón szereplő négy kereszténydemokrata vezető egyike sem támogatja.

Figyelemre méltó körülmény, hogy a pozsonyi várban megtartott sajtótájékoztatón nem volt jelen a Kereszténydemokrata Mozgalom jelenlegi elnöke, Pavol Hrusovsky, volt házelnök, aki 2003-ban, egy emlékezetes újévi beszédében a hamis szlovák történelemszemlélettel leszámoló szándékkal szólt arról, hogy milyen "maradandó sebet" ejt Szlovákia arcán az a szégyen, hogy az ország sem a holokausztot, sem a magyarok jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumokat nem volt képes kellő tisztességgel és objektivitással kezelni.

Az újságírók megkérdezték a szerdai sajtótájékoztató részvevőitől, hogy konzultáltak-e pártjuk elnökével, Pavol Hrusovskyval az ott előadott nyilatkozatukról. Ján Carnogursky azt válaszolta, hogy "erre nem volt semmi szükség."

A szlovák kereszténydemokraták 1998-tól 2006-ig kormányoztak együtt a Magyar Koalíció Pártjával és a mozgalmukból korábban kivált Mikulás Dzurindával, a kiválás nyomán létrejött Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) elnökével, mígnem tavaly tavasszal kiugrottak a koalícióból, s ezzel előidézték az idő előtti választásokat, amelyek győztese, a Robert Fico vezette Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) nélkülük, helyettük a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar vezette Néppárttal (LS-HZDS) együtt alakította meg jelenlegi kormányát.

MTI - fidesz.hu