Megszorítás: jól járhatnak a multiláncok
2007. augusztus 30., 08:33
Lassan megszokottá válik a kényszerű spórolás: a múlt év első feléhez képest majdnem két százalékkal kevesebbet vásároltunk idén. A Magyar Nemzet írása.

A megszorításoktól elvékonyodott pénztárcákat viszont a külföldi tulajdonban lévő áruházláncok egyáltalán nem szenvedik meg, sőt kutatások alapján úgy látszik, az év végére ők lesznek a Gyurcsány-csomag haszonélvezői.

Nyolc és fél százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az év első hét hónapjában, ezzel párhuzamosan több mint másfél százalékkal csökkent a hazai kiskereskedelem forgalma - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett első féléves értékeléséből.

A hatósági áremelések miatt továbbra is a háztartási energia drágulása a legnagyobb (31 százalék), de mostanra az élelmiszerárak tizenkét százalékos növekedése is érezteti hatását. Így mára e tekintetben is megkezdődött a spórolás, és a szeptemberi áremelések miatt az élelmiszer-forgalom visszaesése is tovább folytatódik.

A vásárlók takarékoskodása szinte minden téren megfigyelhető: a használt cikkek, a gyógyszerek és az illatszerek kivételével mindenből kevesebb kerül a kosárba. Az emberek kénytelenek spórolni a ruhán, a cipőn, a könyveken és az újságon is, valamint az iparcikk jellegű termékeken.

Thurzó Katalin, Magyar Nemzet

fidesz.hu