Hétfőn megkezdődik az iskola
2007. augusztus 30., 10:22
Már csak néhány napot pihenhetnek a diákok, hétfőn megkezdődik a 2007/2008-as tanév. A közoktatásban több mint egymillió 381 ezer diák ül be az iskolapadba, ami háromezres csökkenés az előző tanévhez képest.

Az országos tanévnyitót pénteken Nyíregyházán, a Kertvárosi Általános Iskolában tartják - közölte az oktatási tárca. A diákok 181 napot járnak majd iskolába.

A minisztérium adatai szerint a mostani tanévben 100.420 kisdiák kezdi meg alapfokú tanulmányait az általános iskolákban, háromezerrel több, mint egy évvel korábban, míg szakiskolákban 31.838 (32.569), szakközépiskolákban 48.544 (50.718), négyévfolyamos gimnáziumban 33.844 (46.023) gólya ül be az iskolapadokba. Az általános iskolákban összesen 822.918 (845.592), szakiskolákban 115.376 (117.710), szakközépiskolákban 244.239 (247.532). Négyévfolyamos gimnáziumokban 135.909-en tanulnak majd. (Zárójelben az előző évi adatok.)

A hatévfolyamos gimnáziumok 33.460, míg a nyolcévfolyamos iskolák 29.693 diákot oktatnak szeptembertől - közölte az oktatási tárca.

Az idén sem lesz olcsó a szeptemberi tanévkezdés: a szakminisztériumban és egy fővárosi Ápisz-üzletben az MTI kérésére összeállított, a tankönyvek és tanszerek árát is magában foglaló árlista alapján a tanévkezdés legalább 20-25 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke szeptemberben először veszi hátára az iskolatáskát.

Az oktatási tárca közlése szerint a közoktatásban hozzávetőlegesen 5,4 százalékkal emelkedhettek 2006/2007. tanévhez képest a tankönyvárak. A tankönyvcsomagok átlagára az 1-4. évfolyamokon 5.000 forint, de ezen belül az első évfolyamon a 10.000 forintot is meghaladhatja. A tankönyvek átlagára az 5-8. évfolyamokon 9.813 forint lehet, de ezen belül a hetedik évfolyamon a 12 ezer forintot is elérheti a csomag ára. A 9-12. évfolyamokon 9.666 forint az átlag, de akár 23 ezer forint is lehet egy csomag ára.

A tanulók tankönyvellátásának együttes támogatása idén majdnem 6,5 milliárd forint. A diákok tankönyvellátását szolgáló általános hozzájárulás 1.221.876 tanuló után vehető igénybe.

A jogszabály értelmében a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény szerint az éves központi költségvetésben kell meghatározni az egy tanulóra jutó tankönyvtámogatás összegét. Ez a támogatási összeg két részre oszlik: a tanulók ingyenes tankönyvellátását szolgáló támogatásra, amelynek összege 10.000 forint diákonként évente, valamint a tanulók tankönyvellátását szolgáló általános hozzájárulásra, amelynek fajlagos összege évente ezer forint tanulónként.

Szintén a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény határozza meg azon tanulók körét, akik részére a tankönyvek - az iskolától történő tankönyv-kölcsönzés, napköziben, tanulószobában elhelyezett tankönyvek igénybevétele, használt tankönyvek biztosítása, illetőleg tankönyvek megvásárlásához nyújtott pénzbeli támogatás útján - ingyenesen kell, hogy rendelkezésre álljanak.

A nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló részére, aki tartósan beteg, testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (többi között diszlexia, diszgráfia, diszkálkulia), három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, a tankönyvek ingyenesen álljanak rendelkezésre. Ezen kedvezmények biztosításáért az iskola igazgatója felel.

A támogatás igényléséhez az iskolában kell bemutatni a családi pótlék összegét tartalmazó bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai igazolószelvényt. Ha a családi pótlékra való jogosultság a legmagasabb életkor elérése miatt megszűnt, tartósan beteg tanuló esetén szakorvosi igazolás szükséges. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény esetén az erről szóló határozatot kell bemutatni.

Több ponton módosul a szeptemberi tanévkezdésre a közoktatási törvény: differenciáltan nőnek a pedagógusok kötelező óraszámai. Így a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel, a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel hetente. Nem változnak az óraszámok az óvodapedagógusoknál, a napközis tanároknál, és a kollégiumi nevelőknél.

A közelmúltban elfogadott módosítás értelmében megszűnnek a különdíjazás nélküli órák, tehát nem lesz többé lehetőség a heti kötelező óraszám felett, tanórán kívüli, egyéni és szabadidős foglalkozásokat külön óradíj nélkül elrendelni heti két órában.

A módosítás előírja azt is, hogy a teljesítményértékelés eredményeit a munkáltatónak figyelembe kell vennie a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítés megállapítása során.

Bevezetik a pályakövetési rendszert a szakiskolások és a szakközépiskolások esetében, amely arra irányul, hogy figyelemmel lehessen kísérni, milyen módon hasznosítható szakképesítésre készít fel a szakiskola, illetve a szakközépiskola. Így információt kaphatnak az iskolába jelentkezni kívánó tanulók, illetve szüleik, s magának az iskolának is visszajelzéssel tudnak szolgálni.

A módosult jogszabály rögzíti a közös szakképzési évfolyamokkal működő szakközépiskolák és szakiskolák létrejöttének lehetőségét, ennek keretében az általános műveletséget megalapozó pedagógiai szakasz lezárása után a szakképzéssel összefüggő felkészítés megvalósulhat közös szakképzési évfolyamokon.

Tartalmazza jogszabály azt is: a 8-nál kevesebb évfolyammal működő általános iskoláknak a továbbműködési engedélyüket 4 évente meg kell, hogy hosszabbítsák.

A mostani tanévben az őszi szünet: 2007. október 29-31. között lesz, a téli szünet december 22-től 2008. január 2-ig tart. A tavaszi szünet ideje 2008. március 21-25.

MTI - fidesz.hu