Európa egyre türelmetlenebb Koszovó miatt
2007. augusztus 30., 11:37
Homlokegyenest ellenkező álláspontokkal utazott el a bécsi tárgyalásokra Belgrád és Pristina küldöttsége. A szerb fél derűlátó, az albánok viszont már a függetlenség kihirdetését tervezik. A Magyar Hírlap írása.

A Koszovó jövőjéről nemzetközi közvetítéssel folytatódó tárgyalásoktól a szerbek azt várják, hogy Pristina külső nyomásra elfogadja az ország határain belüli "példátlanul széles körű" autonómiát. Belgrádban úgy látják, hogy az uniós tagállamok nézete változik Koszovó kérdésében, és már nem támogatják egyöntetűen a tartomány függetlenségét szorgalmazó amerikai álláspontot.

Ezzel szemben a pristinai vezetők hallani sem akarnak a belgrádi fennhatóság felújításáról, és csak technikai kérdésekről hajlandók tárgyalni. Az osztrák fővárosba tegnap a legmagasabb rangú állami delegáció utazott el, ezzel nyomatékosítva, hogy "egy szuverén és független állam érdekeit védelmezik", december 10-ét pedig (ameddig a tárgyalásokat be kellene fejezni) az utolsó időpontnak tartják a függetlenség kihirdetésére.

Pristinában éles reakciót váltott ki Maxime Verhagen holland külügyminiszternek az a kijelentése is, hogy országának minden megoldás elfogadható, még Koszovó felosztása is, ha erről a két félnek sikerül megállapodnia.

A koszovói vezetők ennek még a gondolatát is elvetették. Agim Ceku miniszterelnök kijelentette, hogy sohasem egyeznek bele a felosztásba, mert, mint mondta, "ha új határok rajzolásába kezdenénk, ki tudja hol állnánk meg". A holland diplomácia vezetője Pristinában és korábban Belgrádban arra próbálta rávenni a két felet, legyenek rugalmasabbak Bécsben, hogy végre elmozduljanak a holtpontról.

J. Garai Béla, Magyar Hírlap

fidesz.hu