Becsöngetés és rászámolás
2007. szeptember 3., 06:29
Az iskolakezdés normális esetben is traumatikus élmény diáknak, szülőnek egyaránt. Az idei pedig hatványozottan az. Mert az iskolák sem úszták meg: a megszorítások az oktatási rendszert is elérték. A pénzkivonás miatt iskolákat zárnak be, és - előzetes adatok szerint - mintegy nyolcezerkétszáz pedagógus marad munka nélkül. Magyar Hírlap álláspont.

Az oktatási tárca szerint harmaduk a közszférában vagy rokon szakmában talál állást, a munkakeresők helyzetét pedig különböző programok formájában akarják megkönnyíteni, amelyekre - uniós források bevonásával - tizenhatmilliárd forint áll rendelkezésre. Ami akkora szám, hogy valószínűleg nem árt némi adatkozmetikára gyanakodni.

De még ha igaz is - ez egyelőre elmélet. A jövő. A jelen a pénzkivonásról szól. A nagyobbik ellenzéki párt számításai szerint minden iskolás és óvodás taníttatásának, nevelésének támogatását huszonegyezer forinttal csökkentette a kormány. És még nincs vége, hiszen 2010-ig további százhatvanmilliárdos csökkenésre számít a Fidesz.
A kormány is érezheti, hogy érvelése nem feltétlenül tartható, talán ezért (meg a kellemetlen adatokat ellensúlyozandó) hangzott el az iskolai épületek felújításáról szóló bejelentés. Nem vitatjuk ennek szükségességét, de az sem mindegy, hogy a fejújított tantermekben milyen minőségű oktatás zajlik. Az oktatásban nyugalomra van szükség, márpedig ezek az intézkedések, enyhén szólva, nem a nyugalmat szolgálják.

A koalíció szerint azért kell kevesebb pénzt fordítani oktatásra, mert évről évre kevesebb gyerek születik, kevesebben kezdik meg iskolai tanulmányaikat. Amennyiben ez igaz lenne is, felvetődik a kérdés: nem kellene éppen ebből előnyt kovácsolni? Nem lenne jobban kihasználni a helyzetet, és a feleslegesnek mondott kapacitások újragondolt alkalmazásával emelni az oktatás általános színvonalát?

Magyarország integrálódott az unióba, és kőkemény piaci versengés közepette kell helytállnia. A nemzetközi tapasztalatok alapján úgy tűnik, annak az országnak van esélye a nyertesek közé tartozni, amelyik magasan képzett, tanulékony, a kihívásokra gyorsan reagáló munkaerőt képes kibocsátani oktatási intézményeiből. Magyarország számára is lehetne ez a kitörési pont - ezzel szemben egyre rosszabbak a mutatók... Ám nem számíthatunk javulásra addig, amíg a diákok és a szüleik, illetve a pedagógusok nem érzik úgy, hogy az iskolán belül biztonságban vannak. Minden tekintetben.

Az oktatás minőségének javítását szolgáló gondos, részletes és átfogó koncepció nem látszik kikristályosodni. A megszorítás az, ami látszik. Az iskolákban ma becsöngettek. Vajon a rászámolás is elkezdődött?

Magyar Hírlap

fidesz.hu