Hatalmas a szakadék a fejlettek és fejletlenek között
2007. szeptember 3., 09:11
Noha a termelékenység az elmúlt évtizedben világszerte nőtt, széles maradt a szakadék a fejlett országok és a többiek közt - áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében. A Magyar Hírlap írása.

"A munkaerőpiac kulcsindikátorai" címet viselő anyag megállapítja: az Egyesült Államok 2006-ban még messze vezetett a világon az egy főre jutó termelékenység tekintetében, annak dacára is, hogy Kelet-Ázsiában gyorsan nőtt a termelékenység, az ottani munkások most kétszer annyit termelnek, mint tíz éve. Mi több, a jelentés kimutatja, hogy tovább nőtt a szakadék az USA és a többi fejlett ország termelékenysége közt.

Az amerikai munkavállalók többet dolgoznak évente, mint a legtöbb fejlett országban. Az egy munkaórára jutó termelékenységi szint Norvégiában a legmagasabb (37,9 dollár), amit az Egyesült Államok (35,6 dollár) és Franciaország (35 dollár) követ. "A termelékenységben és a gazdagságban lévő óriási különbségek aggodalomra adnak okot" - mondta az ILO Főigazgatója, Juan Somavia. "A legszegényebb országokban alacsony bérért dolgozó munkások termelékenységi szintjének emelése kulcsfontosságú volna ahhoz, hogy csökkentsük a világban a méltányos munka óriási hiányát."

Kelet-Ázsiában a termelékenység megduplázódott tíz év alatt: az 1996-os egynyolcadnyi értékről 2006-ban a fejlett ipari országok szintjének egyötödére emelkedett. Ezenközben Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni területen a termelékenység hétszer, Dél-Ázsiában pedig nyolcszor kisebb volt, mint a fejlett ipari országokban.

Az ILO szerint a méltányos munka tisztességes jövedelmet biztosít a munkahelyen, s társadalombiztosítást ad a családoknak. "Nők és férfiak százmilliói dolgoznak sokat és keményen, de olyan feltételek közt, amelyek lehetetlenné teszik, hogy családjukkal együtt kiemelkedjenek a szegénységből; ehelyett még mélyebbre zuhannak a nyomorba" - fogalmaz a jelentés.

Magyar Hírlap

fidesz.hu