Havel külföldi megfigyelőket küldene a lengyelországi választásokra
2007. szeptember 3., 18:02
Nemzetközi megfigyelőkkel kellene ellenőriztetni, vajon az ősszel várható lengyel parlamenti választások megfelelnek-e a demokratikus kritériumoknak - jelentette ki hétfőn Krakkóban Csehország korábbi államfője.

Václav Havel szerint minden lengyel polgárnak az az érdeke, hogy a szabad választások mielőbb sorra kerüljenek, s azok tisztaságát nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék. Az egykori csehszlovák demokratikus ellenzék vezető alakja szerint "nem volna szégyen Varsóra nézve", ha az EBESZ vagy az Európai Unió megfigyelőket küldene a választásokra.

A Kaczynski-kormány augusztus elején felbomlott, a két kisebb koalíciós párt kiválásával a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elvesztette többségét a parlamentben. Ez elkerülhetetlenné tette az elvben csak 2009 őszén esedékes választások előrehozását.

A múlt héten átmenetileg őrizetbe vették Janusz Kaczmarek (júliusban leváltott) belügyminisztert, aki nyilatkozataiban azt vetette Jaroslaw Kaczynski kormányfő szemére, hogy lehallgattatta több miniszter telefonbeszélgetéseit. E botrány fényében az ellenzéki pártok körében terjed az aggodalom attól, hogy a hatalom a választások közeledtével megpróbálhatja elnémítani a bíráló hangokat.

MTI- fidesz.hu