Támadások a kis Máért ellen
2007. szeptember 4., 10:14
Szinte egyöntetűen az autonómiáról folytatott párbeszédet emelte ki a kis Máért párkányi megbeszéléseiről tudósító szlovákiai, romániai és szerbiai sajtó. Magyar Hírlap összeállítás.

A Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumával, vagyis a "kis Máért" (Magyar Állandó Értekezlet) szombati megbeszéléseivel a szlovák lapok többsége eltérően foglalkozott. A Hospodárske Noviny gazdasági napilap a SITA hírügynökség rövidhírét közölte, azt emelve ki, hogy a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke, Duray Miklós ismét az autonómiáról beszélt. A baloldali Pravda csupán online kiadásában számolt be az ülésről, a liberális Sme tudósítója, Peter Morvay szerint a kettős állampolgárság és a határon túli magyarság támogatása voltak a kis Máért fő témái. A Novy cas bulvárlap kishírben számolt be az értekezletről, s egyedül arra összpontosított, hogy a tanácskozás résztvevői nem ítélték el a Magyar Gárda megalakulását. Hasonló szellemben tudósított a Plus Jeden Den bulvárlap is A magyarok újra az autonómiáról, a gárdisták nem nyomasztják őket című rövid cikkében. A hírügynökségi anyagokból szerkesztett írás Duray Miklósnak az autonómiáról tett kijelentéseit állítja a középpontba. Az MKP ügyvezető alelnöke egyébként nem fejtette ki, mit ért a hétvégén általa gyakran hangoztatott "perszonális autonómia" fogalmán. A TA3 hírtelevízió kérdésére csak annyit mondott: "A gyakorlatban ez bármit jelenthet."

Duray kijelentéseit Ivan Gasparovic köztársasági elnök és Robert Fico kormányfő is elítélte. "Ha Duray az autonómiáról beszél, mindegy, hogy milyen jelzőt társít hozzá; az autonómiáról beszél" - mondta Robert Fico. Csáky Pál MKP-elnök szerint az általa elmondottak Duray személyes véleményét, nem pedig a párt álláspontját tükrözik, az államfő azonban nem így gondolja. Gasparovic a TA3 kérdésére válaszolva kifejtette, az elmondottakra olyan tényekként tekint, "melyekről Szlovákiában a jövőben nem engedhető meg valamiféle tágabb párbeszéd".

A vajdasági magyar pártok körében pozitív visszhangja volt a párkányi találkozó határozatainak. A Magyar Szó tudósítása szerint ezúttal is bebizonyosodott, hogy "nincs más megoldás a szétszabdalt nemzet gondjaira, mint a türelmes, kitartó és következetes együttműködés, határokon, kormányokon, sőt kontinenseken át".

A román lapok a magyar eseményekről rendszerint a magyar lapokból tájékozódnak, ezért a kis Máérttal hétfőn még csak a romániai magyar sajtó foglalkozott. A Kolozsváron megjelenő Szabadság című regionális lap szerint a kis Máért megalapítása nem volt rossz ötlet, de a tartalmatlanság elkerülésére "a tagszervezeteknek építőbb megközelítéssel kellene viszonyulniuk magukhoz és az általuk képviselt közösségek képességeihez". A kis Máértnak ki kell irtania "a panaszkultúra tovább éltetését", mert abból nem lesz semmilyen haszon, ha "a kisebbségi szervezetek vezetői néha összeülnek, s elmondják, milyen rossz a magyar kormány". Az országos terjesztésű Krónika beszámolójának címében azt emeli ki, hogy a határon túli magyar kisebbségi szervezetek a romániai magyarságon belüli megállapodást szorgalmazzák. A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó című országos napilap azt emeli ki, hogy a határon túli magyar szervezetek egységes álláspontot képviselnek az anyaországi támogatások kérdésében.

Magyar Hírlap

fidesz.hu