Jelzálogpiaci krízis idején adták el az FHB-t
2007. szeptember 4., 10:20
Miután az FHB kitüntetett szereplője a jelzáloghitelezésnek, ráadásul ez a magyarországi bankpiac motorja, kétség sem fér ahhoz, hogy a bank megvételével jól járnak majd az új tulajdonosok. A bank korábbi vezetője a dupláját remélte a hatvanhétmilliárd forintos vételárnak. A Magyar Hírlap írása.

Ma hozzák nyilvánosságra, hogy ki lett a Földhitel- és Jelzálogbank új tulajdonosa. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. a múlt héten, gyakorlatilag fű alatt, 33 millió részvényt adott el, ez a magyar állam részvényeinek ötven százalék plusz egy szavazati hányada. Veres János pénzügyminiszter szerint egyetlen befektető sem szerzett öt százaléknál több tulajdonrészt a bankban.

A tárcavezető elmondta azt is: a privatizációból származó csaknem 67 milliárd forintnyi bevételt adósságtörlesztésre fordítja az állam. A részvényeket egy hete Londonban értékesítették. A gyorsított eljárás azonban ellentmond annak a kormányhatározatnak, amely szerint az állami részesedést csak stratégiai befektetőnek lehet értékesíteni. A piacot is meglepte a hirtelen döntés. A lehetséges tulajdonosok között felvetődhet a Citybank, a CIB Bank, az osztrák VCP-csoport, illetve az Allianz csoport neve is.
Bár működésének legösszetettebb évében értékesíti az állam az FHB-t, a vevőknek több szempontból is jó üzlet a bank megvétele.

A bank a magyarországi pénzintézeti piacon a nyolcadik-kilencedik helyen áll, és tavaly, a középtávú üzleti stratégiában lefektetett elvek szerint bankcsoporttá alakult. Megalapították a kereskedelmi bankot, az FHB Szolgáltató Zrt.-t és az FHB Ingatlan Zrt.-t is. Emellett létrehozták az FHB Életjáradék Zrt.-t és egy ingatlanbefektető társaságot. Eközben a bank mérlegfőösszege a múlt év végére elérte az 546 milliárdot, ez csaknem tizenhárom százalékos növekedés a 2005-ös adathoz képest.

A bank tavaly 61,6 milliárdot folyósított közvetlenül ügyfeleinek, míg a refinanszírozási üzletágban nyolc partnerével együtt 47,8 milliárd forintot. Az adózás előtti eredménye csökkent, de ez a nagy ívű fejlesztéseknek tulajdonítható. Hosszabb távon azonban kétség sem fér az új bankcsoporthálózat eredményességéhez, hiszen pénzügyi termékeit költséghatékonyan egy szervezetben tudja értékesíteni. Ráadásul a jelzáloghitelezés a magyarországi bankpiac motorja. A Portfolio.hu témával foglalkozó elemzése alapján jó vásár az FHB privatizációja, hiszen a jelzálogpiac még nincs teljesen leosztva, de a prosperáló üzletbe a jelzálogbank az új kereskedelmi banki és az ingatlanra alapozott specializált cégstruktúrával (ingatlancég, életjáradék) erőteljesen tud majd bekapcsolódni.

Karvalits Ferenc, az FHB Jelzálogbank igazgatóságának korábbi elnöke a Magyar Bankszövetség e-hírlevelében az év elején még azt mondta: rendkívül jó eredménynek tartaná, ha az állam az értékesítéssel 120-140 milliárd forint körüli tranzakciót volna képes létrehozni.

A Concorde Értékpapír elemzője szerint ahhoz képest, hogy a jelzálogpiaci krízis idején, nyílt privatizációval váltak meg a részvényektől, jó üzletet kötött az ÁPV. De ha a kormányhatározatnak megfelelően stratégiai befektetőnek adták volna el őket, valószínűleg többet kaphatott volna értük az állam.

Szajlai Csaba, Magyar Hírlap

fidesz.hu