Sólyom új zöldpolitikát sürget
2007. szeptember 5., 06:33
Azonos védettségi szintű, a határokon átívelő tájvédelmi egység létrehozásáról tárgyalt tegnap Sólyom László magyar, Boris Tadic szerb és Stipe Mesic horvát köztársasági elnök a Duna-Dráva Nemzeti Parkban. A Magyar Hírlap írása.

A három államfő a diplomáciában meglehetősen szokatlan módon nem a tárgyalóasztalnál, hanem a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, a kölkedi nagyréten találkozott egymással. Az elnöki csúcs közben fekete gólyákat engedtek szabadon és lovas kocsival járták be a parkot. Ezután az elnökök a terület szerb és horvát részére látogattak.

A politikusok sajtótájékoztatójukon a tájvédelmi egység létrehozásának előnyeit ecsetelték. Sólyom László kiemelte, ez a táj Európa legnagyobb vizes területe. A cél, hogy a három egymással határos ország összehangolja az erre a területre koncentrált fejlesztéseit. A magyar államfő szerint ezt az Európai Unió vezérelve szerint valósítják meg, amely a környezetvédelmet részesíti előnyben. Hozzátette, komplex területfejlesztésről kell beszélni, amely magában foglalja a turizmust és a vízgazdálkodást is.
Stipe Mesic fontos kezdeményezésnek tartja az együttműködést, szerinte ennek az unióban is nagy visszhangja lesz. Fontosnak nevezte, hogy az egységesítés kialakításakor megőrizzék a táj páratlan növény- és állatvilágát.

"Írjunk alá együttműködést arról, hogy a másik országát természeti katasztrófák alkalmával megsegítjük" - mondta Boris Tadic, célozva ezzel a nyáron Horvátországban és Szerbiában pusztító tűzvészre.

Az államfők több sajtótájékoztatót is tartottak a nap folyamán, de a zöldpolitikán kívül más ügyeket nemigen érintettek. Sólyom László a jövő héten Szabadkára utazik, ahol a schengeni belépés következményeiről tájékozódik és tárgyal majd.

Magyar Hírlap

fidesz.hu