Privtaizáció után: a Moody's meredeken visszaminősítette az FHB-t
2007. szeptember 5., 07:47
Agresszív mértékben, négy fokozattal az eddigi elsőrendűről a közepes befektetői sáv alsó szélére rontotta kedden az FHB Jelzálogbank hosszú távú devizabetét-kockázati besorolását a Moody's Investors Service, arra hivatkozva, hogy az állam eladta többségi részesedését a pénzintézetben.

A nemzetközi hitelminősítő a londoni közlemény szerint az FHB hosszú futamú devizabankbetéti besorolását az eddigi "A2"-ről "Baa3"-ra módosította; a rövid távú devizabetéti osztályzat "Prime-1"-ről két fokozattal "Prime-3"-ra romlott.

A Moody's ezzel együtt - új osztályzatként - szintén "Baa3/P-3" szintre sorolta be a bank forintbetét-kockázatát, a "D plusz" pénzügyierő-besorolást pedig megerősítette.

A Moody's az indoklás szerint annak nyomán minősítette le az FHB devizabetéti osztályzatait, hogy az ÁPV Zrt. nemrég a másodpiacon étékesítette az FHB Jelzálogbankban birtokolt, 50 százalék plusz 1 szavazatnyi állami részvénypakettet, amivel az állami részesedés 54,1 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

A hitelminősítő megítélése szerint a többségi állami tulajdon eladásával jelentősen csökkent a szükség esetén a bank számára nyújtandó támogatás valószínűsége.

A "D plusz" pénzügyierő-osztályzat megerősítése a bank "egészséges jövedelmezőségét" tükrözi, aminek alapja részben a múltbeli állami támogatás volt. A támogatási rendszer megváltoztatása, és a nem támogatott devizaalapú hitelek kamatmarzsának szűkülése azonban kedvezőtlenül érintette az FHB üzletmenetét, ugyanakkor a bank tőkebázisa - tekintve az igen jó eszközminőséget - továbbra is elégséges, áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő már 2003-ban, majd 2005-ben is leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára helyezte az FHB-t; a Moody's annak idején ezeket az intézkedéseket szintén az akkori privatizációs tervekkel - és az új tulajdonosi struktúra ebből eredő bizonytalanságával - indokolta.

A hosszú távú devizabetét-kockázatra most megadott "Baa3" besorolás a még éppen befektetőinek tekintett "Baa" sáv alsó széle; ez alatt már a befektetésre nem ajánlott, spekulatív "Ba" kategória következik.

MTI - fidesz.hu