A magánpénztárak elviszik a járulékot
2007. szeptember 5., 09:30
A nyugdíjalapot a költségvetésből csaknem akkora összeggel kellett tavaly kiegészíteni, mint amennyit a lakosság a magánnyugdíjpénztáraknak befizetett. Az idősek járadékára 2006-ban az Állami Számvevőszék adatai szerint 2113 milliárd forintot költött az ország. A Magyar Hírlap írása.

A nyugdíjalap tavalyi hiánya az előző évihez képest kisebb, tizenkilenc és fél milliárd forint volt - derült ki a számvevőszék napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből. A bevételekből csaknem tizenötmilliárd hiányzott, miközben a kiadások négymilliárddal nagyobbra sikeredtek. Az egyensúly negyedik alkalommal borult fel a tervezett bevételek elmaradása és a kiadások túlteljesülése miatt. A deficit oka évek óta változatlanul visszavezethető a rossz gazdasági folyamatokra, amelyek miatt kiegészítő nyugdíjemelésre volt szükség.

A magánnyugdíjpénztárba átlépők járulékbefizetésének pótlására - az előzetes terveknek megfelelően - a központi költségvetésből 240 milliárd forintot fordítottak. Ezt az összeget meghaladják a lakosság magán-nyugdíjpénztári befizetései, amelyek az elmúlt évben elérték a háromszázmilliárdot. Az időskorúak járadékának kifizetésére 2006-ban összesen 2113 milliárd forintot költött az ország. Egy évvel korábban erre a célra több mint kétszázmilliárd forinttal kevesebbet adtunk ki.

A kifizetések 0,7 százalékkal értek kevesebbet az előző évinél, vagyis a két nyugdíjemelés sem tudta teljes egészében semlegesíteni az infláció hatását. Az elmúlt évben januárban 4,3 százalékkal, novemberben 1,2 százalékkal emeltek az időskorúak juttatásán.

A nyugdíjrendszer működési kiadásai mindössze a bevételek 1,2 százalékát tették ki, ami a magánnyugdíjpénztárak fenntartási költségeinél lényegesen kisebb. Az öregségi járadékok átlagos havi értéke 2006-ban 67 ezer forint volt, míg a hozzátartozói kiegészítő ellátások 19 és 46 ezer forint között szóródtak. A nyugdíjasok száma a vizsgált időszakban kétmillió-háromszázötvenezer volt.

Magyar Hírlap

fidesz.hu