Egyházi csúcstalálkozó Nagyszebenben
2007. szeptember 5., 10:35
Tegnap kezdődött és vasárnapig tart a romániai Nagyszebenben a harmadik Európai Ökumenikus Találkozó; az első ilyen rendezvény, amelyre ortodox többségű országban kerül sor. A Magyar Hírlap írása.

Az első találkozót 1989-ben a protestáns Bázelben, a másodikat, 1997-ben a katolikus Grazban hívták össze. Az összejövetel témája Európa megújulásának és egységének reménye. Ezen belül olyan átfogó problémaköröket vitatnak meg, mint az egyházak szellemi egysége, a migráció, az igazságszolgáltatás, a béke kérdése. A szervezők szerint mintegy háromszáz európai egyház és felekezet több mint 2500 küldöttje vesz részt a találkozón.

A várakozások ellenére nem lesz jelen XVI. Benedek pápa, de üzenetet intéz az egybegyűltekhez. Ott lesz viszont I. Bartolomeu, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája, Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsának elnöke, Kirill, Szmolenszk és Kalinyingrád metropolitája, III. Gregoriosz, Antiocheia, Jeruzsálem és Alexandria görög katolikus pátriárkája, Wolfgang Huber püspök, a Németországi Evangélikus Egyháztanács elnöke. A világi személyiségek között José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Terry Davist, az Európa Tanács főtitkárát, René van der Lindent, az Európa Tanács Parlamenti Gyűlésének elnökét kell megemlíteni. Román részről ott lesz Calin Popescu Tariceanu, aki bevezető előadást is tart Európa egységülésének témakörében,

A Tőkés László által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület bojkottálja a rendezvényt a romániai kisebbségi egyházak diszkriminációja, az országban gyakorolt álökumené miatt, így csökkentett létszámú küldöttséggel lesz jelen, a találkozó ideje alatt tiltakozó felvonulásokat szervez.

Magyar Hírlap

fidesz.hu